THY’den 6,4 milyar TL satış geliri

0
19

Türk Hava Yolları’nın 2016 yılı ilk çeyrek konsolide mali tabloları Borsa İstanbul’a gönderildi. Satış gelirleri önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artarak 6 milyar 431 milyon TL’na ulaştı. Havacılık endüstrisinin mevsimsel olarak en düşük sezonu olan ilk üç aylık dönemde, faaliyet gösterilen coğrafyalarda yaşanan siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklar, Türkiye’de ve Avrupa’da artan küresel ve bölgesel riskler havacılık talebini olumsuz etkileyerek birim gelirler üzerinde baskı yarattı. Aynı zamanda akaryakıt maliyetlerindeki düşüş de sektördeki toplam kapasitenin ve dolaylı olarak rekabetin yükselmesine sebep olurken, talebin zayıf seyrettiği bu dönemde bilet fiyatlarına direkt yansıyarak gelir kaybına neden oldu. Tüm bu faktörlerin etkisiyle 2015 yılı ilk çeyreğinde 42 milyon TL esas faaliyet karı olan Türk Hava Yolları 2016 yılının ilk çeyreğinde 630 milyon TL esas faaliyet zararı açıkladı.
 
Türk Hava Yolları global sektördeki yoğun rekabete, Türkiye’ye ve Avrupa’ya direkt yolcu trafiğini doğrudan etkileyen jeopolitik istikrarsızlıklara rağmen 2016 yılının ilk çeyreğinde yüzde 19 kapasite (arz edilen koltuk km) artışı gerçekleştirdi. Dünya’nın en büyük uçuş ağına sahip olması ve ikincil şehirlere uçabilme yeteneği sayesinde Türk Hava Yolları aktif kapasite yönetimi ile gerekli görülen noktalarda kapasite azaltmak, transfer potansiyeli yüksek noktalarda ise kapasiteyi artırmak, hızlı kararlarla network katkısı yüksek yeni hatlar açmak gibi birçok önlem alarak 2016 ilk çeyreğinde direkt yolcu azalışına rağmen transfer yolcu sayısını yüzde 22 artırarak toplam yolcuda yüzde 10 artış elde etti. Türk Hava Yolları 2016 yılının ilk çeyreğinde yüzde 74 yolcu doluluk oranı ile icra ettiği 108 bin seferde 14,2 milyon yolcu taşıdı.
 
2016 yılında Atlanta, Panama, Bogota gibi birçok yeni hatta uçuş gerçekleştirecek olan Türk Hava Yolları bugün itibariyle 115 ülkede, 49’u yurtiçi, 238’i yurtdışı olmak üzere toplam 287 noktaya uçuş gerçekleştirmektedir. Dünyanın en genç filoları arasında olan Türk Hava Yolları filosu 2016 yılında halihazırda teslim alınan 21 uçakla birlikte bugün itibariyle 224 dar gövde, 80 geniş gövde ve 11 kargo uçağı olmak üzere toplam 315 uçaktan oluşmaktadır. 
 
Türk Hava Yolları uzun vadeli büyüme stratejisi çerçevesinde, İstanbul’un doğal bir aktarma merkezi olmasından kaynaklanan coğrafi avantajından yararlanarak 500 uçaklık filo büyüklüğü ile %3’ün üzerinde global pazar payını hedeflemektedir. Bu amaçla verilen siparişler dahilinde 2016 yılında 43 yeni uçak teslim alacak olan Türk Hava Yolları bu büyüme ile 2016 yılı sonunda global pazar payını %2,1 seviyesine çıkarmış olacaktır. 
 
Satışlarının yüzde 70’inden fazlasını yurt dışında gerçekleştirerek Türkiye’nin en büyük ihracatcısı konumunda olan Türk Hava Yolları, 2016 yılı için hedeflediği nakit yaratma potansiyelini (yüzde 20-22 seviyesinde EBITDAR marjı) koruyarak sağlıklı ve karlı büyümesine kontrollü bir şekilde devam etmektedir.