Theresa May üzerinde baskı artıyor

    0
    44

    İngiltere Başbakanı Theresa May üzerinde, Brexit planından vazgeçmesi, aksi halde Parlamento’da büyük bir yenilgiye uğrayacağı yönünde baskılar artıyor.
    İngiltere ve Avrupa Birliği (AB), Kasım ayında düzenlenen zirvede öngörülen anlaşmaya varma amacıyla birlikte, 16 ay süren görüşmelerin ardından uzlaşmaya biraz daha yaklaştı. Ancak bu konuda ülke içinde muhalefetin güçlenmesi ile birlikte, ivme, hızlı bir şekilde anlaşmaya varma konusunda azalıyor görünüyor. Bu gelişmelere bağlı olarak sterlin değer kaybetti.
    Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Kabine’nin May’in planını onaylamak için Pazartesi günü bir araya gelmesi, bekleniyordu, ancak Pazar günü geç saatlerde daha da ilerleme konusunda bir işaret yoktu. Eğer, yatırımcıların ve iş dünyasının umduğu üzere, May Kasım ayında uzlaşmaya varılan şekilde bir anlaşma isterse, bu hafta, May’in bölünmüş kabinesini toparlaması için muhtemelen son şansı olacak.
    Keskin bir şekilde bölünmüş Parlamento’dan bir boşanma anlaşması çıkarmak May için daima bir zorluk teşkil etmişti. Ancak May’in yaklaşımına muhalif farklı gruplar uyarılarını birleştirmesi ile birlikte, May’in durumu çok daha zor hale geldi.
    Brexit yanlısı Muhafazakar parlamenterler Pazar günü, May’in azınlık hükümetini destekleyen Kuzey İrlanda partisi ile güçlerini birleştirdi. Bu grup, May’in üzerinde çalıştığı anlaşmayı, Kabine’yi önümüzdeki günlerde bu taslağı onaylamaya ikna etse bile reddetmekle tehdit etti.
    Eski Muhafazakar bakanlardan Steve Baker ve Demokrat Birlik Partisi’nin Brexit sözcüsü Sammy Wilson, Sunday Telegraph’ta çıkan makalelerinde, “Eğer hükümet bağımsız ve bütünlüklü bir Birleşik Krallık kurmak yerine AB’yi memnun edici yönde tavizlere öncelik verererek tarihi bir hata yaparsa,  üzülerek bu anlaşmaya karşı oy kullanmak durumundayız” dedi.
    Brexit yanlıları AB ile pürüzsüz bir ayrılık istiyorlar, böylelikle İngiltere tüm dünya ile kendi ticaret anlaşmalarını yapabilir ve regülasyonlar ve yasama üzerindeki kontrolünü yeniden kazanabilir. Bu grup, May’in İrlanda sınırındaki kontrollerden sakınmak için önerdiği garantilerin, İngiltere’yi Avrupa kurallarına süresiz bağlama riski getirmesinden korkuyor. Kuzey İrlanda palamenterleri ise anlaşmanın bölgenin İngiltere’ye farklı davranmak zorunda kalması durumunu ortaya çıkarmasından endişe duyuyor.