Temerrüt durumundaki bonolar işlem görmeye devam edecek

0
39

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, bono piyasasında temerrüt durumundaki bonoların işlem görmeye devam edeceğini söyledi. Karadağ, bonolar için gözaltı pazarına benzer bir pazarın yakında işlerlik kazandıracağını belirtti.

BusinessHT’den Ceren Dilekçi’nin haberine göre, Karadağ, “Temerrüt durumundaki bonoların kottan çıkarılması uygulamasını durdurduk” açıklamasında bulundu.

Şirketin halka açık olup olmamasının bir kriter olmadığını kaydeden Karadağ, nitelikli yatırımcıya satış dahil pek çok değişik yöntemle bononun arz edilmiş olabileceğine dikkat çekerek “Başta hangi yöntemle işlem görmeye başlamışsa kota almışsak devamında da öyle olacaktır ama Türkiye’de yaygın olan uygulama nitelikli yatırımcıya satış şeklindedir” diye konuştu.

Daha esnek koşullarla uluslar arası örneklere uygun bir regülasyonunun söz konusu olacağını bildiren Karadağ, özel sektör bonolarında yüksek temerrüt oranının söz konusu olmadığını dile getirdi.

Sigorta konusunda çalışmaların devam ettiğini kaydeden Karadağ, “Hisse ve menkul kıymetlere yönelik tazmin merkezi bünyesinde belli riskler karşılanıyor bu riskleri TMSF de olduğu gibi mevduatın belli oranının sigortalanması durumunda olduğu gibi hisse senedinde ve borçlanma araçlarında belli risklerde belli bir sigorta ve fon tarafından karşılansın mı bu ayrı bir çalışma konusu.. Yasal bir düzenleme de gerektirir bu da tartışılabilir tabi piyasada ama tabi bizim çalışmamızın çok ötesinden ve çok dışında..” açıklamasında bulundu.

Bonoların daha regüle bir pazarda işlem görme imkanı sağlayacaklarını bildiren Karadağ, bu hamlenin tahvil ve bonoların hacmine olumlu katkı yapacağını belirtti.

Temerrütteki şirketlerin mali tablolarını inceleyeceklerini kaydeden Karadağ, firmanın sektördeki durumu alacaklarını tahsil etme kapasitesi,varlıklarının paraya çevrilebilmesi, sektörde satışlarını arttırma kapasitesi gibi bir çok firma bazında konuların konuşulacağını söyledi.