Temassız ödemede yeni dönem

0
20

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, bankaların ortak platformu ve ödeme sistemleri alanında Türkiye’nin inovasyon merkezi olan BKM’nin Türkiye’de hızla yayılan temassız ödeme alışkanlığına dair gelişmeleri ve son bir yılda yapılan temassız ödeme bilgilerini düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

30 yıl evvel kartlı ödemede işlem süresinin 15 dakika sürdüğünü anımsatan Canko, şimdi temassız ödemelerde bu sürenin 1 saniyeye kadar indiğini söyledi.

Canko, geçen yıl Türkiye’de 4,2 milyar adet kartlı ödeme işlemi yapıldığını, bunun yüzde 63’ünün mikro işlmelerden oluştuğunu ve 45 milyon temassız işlem gerçekleştirildiğini aktardı.

2016 yılında Avrupa’nın ilk temassız kartının Türkiye’de kullanılmaya başlandığını hatırlatan Canko, bugün temassız ödemelerde yeni bir dönemin başladığını dile getirdi.

“Bir yılda aktif temassız terminal sayısı yüzde 137 arttı”
BKM Ödeme Platformları Genel Müdür Yardımcısı Celal Cündoğlu ise geçen yıl yapılan 4,2 milyar kartlı ödemenin 2,65 milyar adedinin 50 TL ve altındaki ödemeleri ifade eden mikro ödemeler olduğunu belirtti.

Temassız ödeme yönteminin hijyenik olmama, bozuk para taşıma, yırtılma, kaybolma ya da çalınma gibi, nakit paranın getirdiği riskleri taşımadığına dikkati çeken Cündoğlu, ayrıca temassız özellikli kartların bu yönleriyle özellikle mikro ödemeler tarafında tercih edildiğini dile getirdi.

Bir yılda aktif temassız terminal sayısının yüzde 137, aktif temassız kredi kartı sayısının yüzde 86, aylık temassız kredi kartı işlem adetlerinin ise yüzde 77 arttığına işaret eden Cündoğlu, “Ödeme sistemlerinde lider olan Türkiye’de kartlı ödemelerin yüzde 1,5’i temassız olarak gerçekleşti. Hedefimiz bu oranı 2020 yılında yüzde 10’lara çıkarmak.” dedi.