​Teknoloji dünyasında yeni savaş

0
74

90’lardan bu yana Apple ve Microsoft sürekli bir yarış halinde. İki şirketin de hedefi bilgisayarı kullanıcıların oturma odasına sokmayı başarmak. 2015 sonlarında iki teknoloji devi de bunu başardı. Apple, Apple TV’ye getirdiği App Store desteği ile, Microsoft ise Xbox One’da yaptığı Windows 10 işletim sistemi geliştirmesiyle kullanıcının televizyonunu ele geçirmeye başladı.

Business Insider’ın haberine göre, bu hafta gelen bir raporla Apple TV’ye Siri geleceği ve televizyonun tamamen bir ev asistanı haline getirileceği açıklandı. Microsoft CEO’su Satya Nadella da önceden yaptığı bir konuşmasında Cortana’nın gelişiyle birlikte Xbox One’ın bu görevi üstleneceğini aktarmıştı.

Bu kapışma bir kez daha büyük rekabetin alevlendiğini göreceğimiz anlamına geliyor. Microsoft ve Apple, televizyonun evdeki en önemli araç olduğunu düşünüyor ve onu elde etmek istiyor. Akıllı ev sisteminin ana noktasının TV’de olması gerektiğini düşünen iki eski düşmanın yanı sıra bir de bu teknolojiyi televizyondan bağımsız olarak geliştirmek ve ayrı bir alet ile yönetmek isteyen şirketler var; Google ve Amazon.

Amazon Echo ve Google Ev Asistanı; sürekli açık ve beklemede olacak, TV’den farklı, taşınabilmesi mümkün bir alet ile ekran olsun olmasın tüketiciye hizmet edecek bir sistem kurmayı hedefliyor.

Bu iki grubun birbirinden farklı olmasının sebepleri ise şunlar;

Apple ve Microsoft’un bilgisayarın ilk dönemlerinde ortaya çıkmış olması ve bilgisayarı ekran, klavye ve fareden oluşan bir bütün olarak görmeyi sürdürmesi.

Google ile Amazon’un internetin ilk zamanlarında parlayıp, network’ün (iletişim ağı) bilgisayarın her türlüsünden daha önemli olduğunu düşünmeleri.

Bu noktada akla gelen bazı sorular var; Acaba Apple ve Microsoft eski kafalı mı, yoksa Google ve Amazon’un bakış açıları çok mu yenilikçi?

Sonuç olarak bu büyük pazardan her biri pay alacak. İki gruptan hangisinin konuya yaklaşımı tüketici tarafından benimsenecek bunu zamanla göreceğiz.