Ekonomideki durgunluğa rağmen tekne kredisi talepleri artıyor. Son yıllarda kredi taleplerinde önemli bir dalgalanma yaşanmadığını belirten bankacılık sektörü yetkilileri bu yıl ekonomik koşullar ve döviz kurlarında yaşanan hızlı yükselişin bir miktar talep daralmasına neden olduğunu söylüyor. “Genç pazar” faktörü ilgiyi taze tutarken, sektörde tekne kredisi veren birkaç banka ve leasing şirketinin koşullarına göz attık.
“TEKNE FIYATININ YÜZDE 80’İ DENIZ LEASING’DEN”
Deniz Leasing Genel Müdürü Kahraman Günaydın, leasing yoluyla tekne almanın inceliklerini anlattı:
Tekne kredisi almanın şartları neler?
Leasing yoluyla tekne kredisi almak için; kredi incelemesi için gerekli tüm mali evrakların eksiksiz olarak paylaşılması ve satın alınması planlanan tekne ile ilgili tüm detayların belirtilmesi gerekiyor. Bu bilgiler ışığında kredi tahsisine yönelik nihai karar veriliyor. Kredibilite anlamında sorunu olmayan müşteriler avantajlı. Tabii ki teknenin de finansmana engel bir durumunun olmaması gerekiyor.
Kredi için ek teminat gerekiyor mu?
Leasing ile alınan teknelerin mülkiyeti, işlemin doğası gereği kira sözleşmesi süresince leasing şirketinde kalıyor. Bu durum müşterilere, genellikle ilave bir teminat gerekmeden finansman imkanı sağlıyor. Müşterinin finansal açıdan yeterli görülmediği durumlarda ek bir teminat talep edilebilir. Bu doğrultuda istenen teminat yapısı işlem bazında değişkenlik gösterebiliyor. Banka kredileri ise bireysel kredi gibi değerlendirildiği için genellikle gayrimenkul, mevduat, menkul kıymet gibi ek teminatlar istenebiliyor.
Tekne fiyatının tamamını mı karşılıyorsunuz, belli bir oranı mı?
Genellikle toplam tutarın en az yüzde 20’sini müşterinin karşılaması bekleniyor. Burada da yine müşterinin finansal gücü ve teknenin özellikleri doğrultusunda bu oran işlem bazında değişkenlik gösterebiliyor.
Vade koşulları nasıl?
Tekne alımlarının finansmanında 60 aya kadar vade seçenekleri sunulabiliyor. Müşteriler direkt döviz cinsinden de borçlanma seçeneğine sahip.
Bütün tekneler için tekne kredisi kullanılabiliyor mu?
Tekne veya fiyat bazında herhangi bir ayrım yok; hem Türk hem de yabancı bayraklı tekneler için leasing yoluyla finansman seçenekleri sunulabiliyor. İkinci el tekneler için mutlaka kurum kanalıyla bağımsız bir ekspertiz raporu talep ediliyor. Ekspertiz raporu doğrultusunda teknede finansmana aykırı bir durum tespit edilmediği takdirde, belirlenen ekspertiz değeri üzerinden işlem gerçekleştiriliyor. Birinci el tekneler için ise proforma fatura değeri baz alınıyor.
“İKİ İŞ GÜN İÇİNDE CEVAP VERİLEBİLİYOR”
İstanbul Uluslararası Boat Show sponsorlarından Burgan Leasing’in Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Başak Bere sorularımızı yanıtladı:
Tekne kredisi almak için gerekli şartlar neler?
Öncelikle kredi değerlemesi yapan Burgan Leasing, müşterilerinden başvururken şirketlerinin yasal ve mali evraklarını, teknenin proforma faturasını talep ediyor. Taleplerin tüzel kişilik üzerinden yapılmasını tercih ediliyor. Bu belgeler ışığında 750 bin euro’ya kadar finansman için taleplere iki iş günü içinde cevap verilebiliyor. Daha yüksek tutarlar için yaklaşık 10 günlük bir değerlendirme süreci söz konusu.
Banka kredisi yerine neden leasing?
Tekne özel bir ürün. Dolayısı ile finansmanı da özellikler içeriyor, bu işte uzmanlaşmış olan kurumlar tercih ediliyor. Ayrıca leasing firmaları operasyonel tüm hizmeti de veriyor.
Ek teminat gerekiyor mu?
Leasing işleminin doğası gereği mülkiyet Burgan Leasing’e oluyor. Bu sebeple ek bir rehin işlemi yok. Risk durumuna göre ise, ipotek gibi ek teminat yerine, peşinat talebi söz konusu. Bu, müşteri tarafından da tercih edilebiliyor.
Tekne fiyatının tamamı mı karşılanıyor mu?
Minimum yüzde 10 peşinat alınıyor. Risk değerlendirmesine göre bu oranın daha da artması mümkün.
Vadeler nasıl?
Sektörde genelde talep dört veya beş yıl vade. Biz müşterilere ayrıca vade sonunda balon ödeme seçeneği de sunuyoruz. Böylece müşteri dönem boyunca daha az kira ödüyor ve vade sonunda teknesini satarak balon ödemeyi yapabiliyor.
Bütün tekneler için tekne kredisi kullanılabiliyor mu?
Burgan Leasing her türlü tekneyi finanse etmeye çalışıyor. Her tutardaki tekne için müşterinin talebini karşılayacak şartlar yaratılmasına gayret ediliyor.
Sektörde sizi ayıran avantajlarınız?
Burgan Leasing, motoryat, yelkenli her türlü tekneyi, yeni ve ikinci el olmak üzere finanse ediyor. Gerek yurtiçi gerek yurtdışında bulunan ikinci el teknelerin leasingi yapılırken yurtdışında olan tekneler için de kendi eksperlerini göndererek yardımcı oluyorlar.
“30 BİN LİRAYA KADAR TEMİNATSIZ KREDİ”
Yapı Kredi Bankası, tekne almak isteyenlere kredi sunan bankalardan. Banka yetkilileri, kredi alma koşulları hakkında sorularımızı yanıtladı:
Tekne kredisi almak için ne gibi şartlar isteniyor?
Yelkenliden motoryata birinci el teknelerin yanı sıra ikinci el tekneler için de kredi kullandıran Yapı Kredi, tekne almak isteyenlerin kredi taleplerine gerek şubelerden gerekse anlaşmalı oldukları tekne satıcısı firmalar üzerinden cevap veriyor.
Gayrimenkul ipotek teminatı alınıyor mu? Ya da tekne rehini yeterli mi?
Hem yurt içi hem de yurtdışı bayraklı tekne alımlarında mevduat, menkul kıymet rehni, gayrimenkul ipoteği veya kefalet seçeneklerinden biri teminat olarak alınabiliyor. Bunun yanı sıra yalnızca ticari kullanımlarda geçerli olmak koşulu ve gemi siciline kayıtlı olmak şartı ile tekne ipotek altına alınarak da kredi işlemi yapılabiliyor. Ayrıca yine tekne kredisine özel 30 bin TL’ye kadar teminatsız, 100 bin TL’ye kadar kefalet karşılığı bireysel ve ticari tekne kredisi de verilebiliyor.
Tekne fiyatının tamamını mı karşılıyorsunuz?
Tekne alımlarında, tekne bedelinin yüzde 90’ına kadar kredilendirilebiliyor.
Ne kadar vade sunuyorsunuz.
Sıfır veya ikinci el tekne alımları için 36 aya varan vadelerle kullanılabiliyor.
Bütün tekneler için tekne kredisi kullanılabiliyor mu?
Yapı Kredi minimum 10 bin TL ve karşılığı dolar ya da euro tutarında kredi kullandırabiliyor.
Tekne almak o kadar da zor değil
By Fortune Türkiye