TCMB faiz kararını açıkladı

0
33

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) aralık ayı faiz kararını açıkladı.

Merkez Bankası, geç likidite penceresi borç verme faiz oranını 50 baz puan artırarak yüzde 12,25’ten yüzde 12,75’e yükseltti. 

Banka, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 8,00’de, gecelik marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 9,25’te ve gecelik borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25’te sabit tuttu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, “Enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve yakın dönemde yaşanan maliyet gelişmeleri beklentiler ve fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, parasal duruşun sıkılaştırılmasına karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

AA Finans’ın PPK toplantısına ilişkin anketine katılan ekonomistler, geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranında 100 baz puan artış bekliyordu. Ekonomistlerden sadece biri bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı (politika faizi) ve borçlanma faiz oranında (faiz koridorunun alt bandı) 50 baz puanlık artış beklerken, diğerleri bu faizlerde değişiklik öngörmüyordu. Öte yandan, ankete katılan ekonomistlerin yüzde 25’i marjinal fonlama oranında (faiz koridorunun üst bandı) artış beklediğini bildirmişti. Ekonomistlerden biri 25 baz puan, 2’si 50 baz puan ve 2’si de 100 baz puan artış bekliyordu.

TCMB, PPK’nın ekim ayı toplantısında politika faizini yüzde 8’de, faiz koridorunun alt ve üst bandını sırasıyla yüzde 7,25 ve yüzde 9,25 düzeyinde, GLP borç verme faiz oranını da yüzde 12,25’te sabit tutmuştu.