TCMB 16 Mart’ta ne yapacak?

0
33

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin ankete katılan ekonomistlerin tamamı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında (politika faizi) ve borçlanma faiz oranında (faiz koridorunun alt bandı) değişiklik beklemiyor.

AA Finans’ın, TCMB’nin 16 Mart Perşembe günü gerçekleştireceği PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Buna göre, ekonomistlerin tamamı yüzde 8 olan politika faiz oranının ve yüzde 7,25 olan faiz koridorunun alt bandının sabit tutulacağını öngörüyor.

Ekonomistlerin, yarısı yüzde 9,25 olan marjinal fonlama oranında (faiz koridorunun üst bandı) 50-100 baz puanlık artış olabileceğini, diğer yarısı ise faiz oranında değişiklik olmayacağını tahmin ediyor.

Ankete katılan ekonomistlerin tamamına yakını ise yüzde 11 olan geç likidite penceresi borç verme faiz oranında artış olacağını bekliyor. Ekonomistlerin 10’u faiz oranında 100 baz puan, 2’si 50 baz puan artış olacağı tahmininde bulunurken, 2 ekonomist ise faiz oranının sabit kalacağını öngörüyor.

Ocak ayındaki PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandı yüzde 8,50’den yüzde 9,25’e ve geç likidite penceresi borç verme faiz oranı yüzde 10’dan yüzde 11’e yükseltilirken, politika faizi ve faiz koridorunun alt bandı sabit tutulmuştu.

TCMB takvimine göre şubat ayında toplanmayan PPK’nın bir sonraki toplantısı 26 Nisan Çarşamba günü yapılacak.