TBMM olağanüstü toplandı

0
24

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplandı. Bağımsız bakanların yemin edeceği ve Suriye tezkeresinin görüşüleceği oturumun açılışında gergin anlar yaşandı. TBMM’de daha sonra bağımsız bakanların ‘bağımsız’ olmadıkları gerekçesiyle yemin etmemeleri oylandı. CHP, MHP ve HDP ilk kez aynı oyu kullandı ve ‘hayır’ dedi.

TBMM Başkanvekili Aydın, birleşimi açtıktan sonra yaptığı kısa konuşmada, gündeme geçmeden önce, Türk milletinin egemenliğinin sembolü olan Yüce Meclis’i yöneteceği ilk gün, çok kısa duygu ve düşüncelerini ifade etmek istediğini belirtti. 

Aydın, şunları kaydetti:  “Bugün, milletimizin gözü ve kulağı buradadır. Bugün, Gazi Meclis’in kurtarıcı ve kurucu iradesi buradadır. Bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının ruhaniyetleri buradadır. Bu Meclis, Türk İstiklal Savaşını yapmış, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni bağrından çıkarmış ve en kritik zamanlarda aldığı kararlarla da vatanımızın, milletimizin ve devletimizin bekasını sağlamıştır. 95 yıllık parlamento tarihimizin bize kazandırdığı engin tecrübelerle, bütün sorunlarımızın üstesinden geleceğimize olan inancımız tamdır.  Buradan vereceğimiz güzel mesajlar ve aldığımız kararlar, ülkemizin en ücra köşelerinde yankı bulmakta, ülkemizin ve milletimizin birliğine ve dirliğine katkı sunmaktadır. Buradaki tutum ve davranışlarımızla seçimlere daha hoşgörülü bir atmosferde gitmek için öncü ve örnek olabiliriz. Bugün burada yapacağımız görüşmelerde kullanacağımız söz ve üslupla güzel bir başlangıç yapabiliriz. Sevgi ve hoşgörü timsali yunus emre’nin dediği gibi; ‘Söz ola, kese savaşı, söz ola, kestire başı.’ Şairin çağlar öncesinden işaret ettiği gibi, kırıcı ve incitici değil, birleştirici ve bütünleştirici dil kullanmasını özellikle istirham ediyorum.”

YEMİN TARTIŞMASI
TBMM Genel Kurulu’nda, CHP’nin, “8 bakanın taraflı olduğu, bağımsız kişilerden bakan atanması için işlemin durdurulması” istemiyle açtırdığı usul tartışması üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Bağımsız kontenjanından atanan bakanlar yemin etmeye başladı.
 
Genel Kurul’da, aranın ardından tekrar açılan birleşimde, AK Parti Grup Başkanvekili Doğan Kubat, yerinden ayağa kalkarak konuştu.
 
TBMM Başkanvekili Aydın, “Usul tartışması açıyorum” deyince, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, hızlı adımlarla Başkanlık Divanına yürüdü ve bu karara itiraz etti. Altay’dan sonra CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel ve Levent Gök, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ile HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de Divanın önüne geldi.
 
Başkanvekili Aydın, itirazlarını sürdürdükleri sırada, birleşime tekrar ara vererek, grup başkanvekillerini Divan arkasındaki odaya görüşmeye çağırdı.
 
Koray Aydın, birleşim tekrar açıldıktan sonra, usulle ilgili oylamada katip üyeler arasında anlaşmazlık çıktığı için oylama işlemini elektronik cihazla tekrarlayacağını söyledi.
 
‘SEÇİM HÜKÜMETİ GÜVEN OYLAMASINA DAHİL DEĞİL’
Bu karara itiraz eden AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, bu hükümetin seçim hükümeti ve güvenoylamasına dahil olmadığının Anayasa’da açık olduğunu belirtti.
 
Ünal, Genel Kurul’da açılan usul tartışmasının, seçim hükümetinin güvenoylamasına dönüştürülmesinin doğru olmadığını vurgulayarak, usul tartışması açılmasını talep etti.
 
Başkanvekili Aydın, oylama isteme hakkının İçtüzükte olduğunu belirterek, “Benim de bu hakkı kullandırma yetkim var, ben de o yetkiyi kullanarak oylamayı yaptırdım. Yarım kaldı, katip üyeler arasında anlaşmazlık çıktı. Şimdi oylama işlemini elektronik cihazla tekrarlayacağım. 5 dakika süre veriyorum ve oylama işlemini başlatıyorum. Benim yetkimin olup olmadığı konusunda açtığım usul tartışmasını oylarınıza sunuyorum” dedi.
 
Oylama devam ederken, bir çok milletvekili Başkanlık Divanının önünde toplandı.
 
Başkanvekili Aydın, yapılan oylama işari olduğu ve çok sayıda da pusula geldiği için, taraflar arasında uzlaşma sağlanamadığını, işari oylamanın gereği olan sonucun elde edilemediğini belirterek, birleşime tekrar ara verdi, oylamanın ne şekilde yapılması gerektiği konusunda görüş almak üzere grup başkanvekillerini, Başkanlık Divanı arkasındaki bölüme davet etti.
 
Verilen aranın ardından HDP’nin İdare Amiri, Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder söz aldı. Önder, yemin etmeyen bakanların, Genel Kurul faaliyetlerine katılamayacağını savunarak, bu durum açıklığa kavuşana kadar bakanların dışarı çıkarılmasını istedi.
 
TBMM Başkanvekili Koray Aydın, bakanların, anayasa gereği bakan olarak Genel Kurul’da bulunduğunu belirtti.
 
Aydın, daha sonra tutumunu oylamaya sundu. İşari oylama sürerken, HDP’li katip üye, Mardin Milletvekili Erol Dora kürsüden inerek AK Parti sıralarına geldi ve burada başkanın tutumu lehinde el kaldıran milletvekillerini saydı.
 
Daha sonra aleyhte oy veren milletvekilleri el kaldırdı. Bu arada bazı MHP milletvekillerinin bozkurt işaretiyle el kaldırdığı görüldü.
 
Aydın, el kaldıran muhalefet milletvekillerini telefonlarıyla görüntüleyen AK Parti’lileri, “Sayı olarak algılanıyor, oturun” diye uyardı.
 
Daha sonra Aydın, oylama sonucunda, tutumunun kabul edildiğini söyledi. Katip üyelerin, dikkatli, özenli bir şekilde sayımı üç kez tekrar ettiklerini ifade etti.
 
Daha sonra Aydın, bağımsız bakanları yemin etmek üzere kürsüye davet etti. İlk yemini İçişleri Bakanı Selami Altınok yaptı.
 
“OYLAMA SAĞLIKLI YAPILMADI”
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Meclis kulusinde gazetecilere yaptığı değerlendirmede, “oylamanın sağlıklı yapılamadığını” öne sürerek, “Ne elektronik sistem ne açık oylama sağlıklı yapılamadı. Normalde muhalefetin sayısı fazla gibi görünüyordu ama bir oldu bittiyle yemin törenine geçildi. Ama bu şunu gösterdi, bu bakanlar kabul görmüyor. Parlamento bu Bakanları kabul etmiyor. Hepsi AKP’li, bağımsız filan değiller. Anayasa suçu işledi hem Cumhurbaşkanı hem Davutoğlu. Hani diyeceksiniz ki ‘ilk defa mı işlediler’, yok, zaten varlıkları anayasaya aykırı” ifadelerini kullandı.