Tarlalar borsaya girer mi?

0
49

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Varlık Fonu Başkan Vekili Himmet Karadağ, “Orman Bakanımızla bir toplantı yapacağız, ‘tarlaları borsaya alabilir miyiz?’ diye” konuştu.
Borsanın güvenilir ve sıfır problemli bir pazar olduğuna dikkati çeken Karadağ, şunları kaydetti:

“Borsada mal ve hizmetleri temsil eden menkul kıymetlerin sahipliği değişiyor. Hisse piyasamızdan günlük 1,5 milyar mal ve hizmetin, ürünün sahipliğini sıfır problemle değiştiriyoruz. Borsalar dünya ticaretinin geldiği en sofistike sistemler. Klasik ticarette karşılaşılan hiçbir sorun yok. Bunu neden anlatıyorum? Bu borsa bize ne sağlıyor, işimizi nasıl kolaylaştıracak onu iyi bilmememiz lazım ki ilave sıkıntılara katlanabilelim. Bugün toplulaştırmadan sorumlu Orman Bakanımızla bir toplantı yapacağız, ‘tarlaları borsaya alabilir miyiz?’ diye. İkinci el bir otomobilin sahipliğini yarım günde değiştirebilirsek öpüp başımıza koyacağız. Ya da üç-beş dönüm tarlanın sahipliğini birkaç günde değiştirebilirsek, mülkiyet hakkını, çok iyi bir iş yapmışız diyoruz. Borsada bırakın ikinci el otomobil, araziyi, içindeki evi, arazisi ile otomobil fabrikasının mülkiyeti birkaç saniyede satılabilir. Bunu her gün yapıyoruz biz, kısmen veya tamamen. Borsa böyle bir şey. Borsayı kamuoyu yoklamasına benzetiyoruz ama bu kamuoyu yoklaması, fikrine parasını koyanların tercihlerinden oluşuyor. Borsadaki rakamların sanal olma ihtimali yoktur. Çünkü oradaki göstergelerin tamamına birileri çil çil, reel, gerçek parasını koymuştur.”
Türkiye’nin gelecek ay açıklanacak rakamlarla 2017 yılında dünya şampiyonu olabileceğine de işaret eden Karadağ, üçüncü çeyrekte yüzde 10 üzerinde ve yıl sonunda da 7’nin üzerinde büyüme olduğunu hatırlattı.