Takeda Türk ilaç pazarına geç ama hızlı girdi

0
98

Japonya’nın en büyük ilaç şirketi ve dünyanın da en büyüklerinden olan Takeda, 2009 yılında girdiği Türkiye ilaç pazarında kısa sürede çarpıcı bir gelişme kaydetmeyi başardı.

Japonya’da 1781 yılında kurulmuş olan Takeda 234 yıllık bir geçmişe sahip olsa da, Türk pazarında 6 yıldır var olan bir şirket. Ancak henüz yeni sayılan faaliyetlerine rağmen Takeda, Türkiye’de önemli bir yatırım yaparak bir yerli üretici firmadan 13 ilacın bulunduğu ürün portföyünü satın aldı. 

Takeda’nın Türkiye’de faaliyetleriyle ilgili olarak bilgi veren Türkiye Genel Müdürü Gamze Yüceland, bu satın alma sayesinde 2014-2015 yılları arasında satış hacmi ve çalışan sayısını iki kattan fazla artırdıklarını kaydetti. Halen 290 çalışanı olan Takeda Türkiye, pazardaki ilaç firmaları arasında ilk 10’da yer alıyor. Şirket Türkiye’de gastroenteroloji, diyabet, solunum gibi alanlara yönelik tedaviler üretirken, onkolojide de pek çok yeniliği hizmete sunmaya hazırlanıyor. 

Gamzz Yüceland, ucuz fiyat politikası, iskonto, düşük kur gibi Türk ilaç sektörünün genel sıkıntılarının bilincinde olduklarını anca bunu “yeni normal” olarak kabul ettiklerini ve stratejilerini, planlarını bu doğrultuda hazırladıklarını kaydediyor.  Yüceland, mevcut sıkıntılara rağmen Türkiye’de artan yaşam beklentisi ve artan nüfusun ciddi bir pazar büyümesi vaat ettiğini belirtiyor. 

Türkiye sağlık sektörü yaklaşık 17 milyar TL büyüklüğe sahip; 2014 yılında yüzde 14 büyüyen ilaç pazarının önümüzdeki yıl yüzde 10 seviyelerinde büyümesi bekleniyor. 

Cironun yüzde 21’i Ar&Ge’ye
Merkezi Osaka’da bulunan Takeda halen 70’i aşkın ülkede faaliyet gösteriyor. 18 ülkede toplam 27 üretim merkezine sahip ve 30 bin çalışanıyla (2014 yılı rakamı) yıllık 14,6 milyar dolarlık bir gelir üretiyor. 

Öte yandan, Takeda’nın en çarpıcı yönü ise gelirinin yüzde 21’i gibi çok önemli bir bölümünü Ar&Ge’ye ayırması.  Genel Müdür Gamze Yüceland’ın açıklamalarına göre, firmanın yıllık Ar&Ge bütçesi 3.1 milyar dolar; bu rakam da satış gelirinin yaklaşık yüzde 21’ine denk düşüyor ve ilaç sektörü ortalamasının oldukça üzerinde. 

Ar&Ge’ye verilen bu önem, firmanın Takeda-ism felsefesi olarak özetlediği dürüstlük, azim, adalet ve bütünlük gibi değerlerin de hayata geçirilmiş örneklerinden birini oluşturuyor.

Nitekim şirketin inovasyona verdiği önem Nobel bilim ödülleriyle iç içe geçmesini de sağlamış. Takeda’nın Millenium isimli onkoloji şirketinin şu anda 87 ülkede ruhsatlı olarak kullanılmakta olan ilacı Velcade, Millenium’un Nobel ödülü adlığı bir araştırmanın çıktılarına dayanıyor.

Yine şirketin Nobel ödüllü araştırmacısı Shinya Yamanaka da 50 kişilik ekibiyle Tokyo Shonan Araştırma Merkezi’nde kalp ve diyabet konusunda çığır açacak ilaçlar üzerinde çalışıyor. Bu çalışmaların 10 yıl boyunca devam etmesi planlanıyor.