​Tahvil faizleri yılın zirvesinde

0
72

Avrupa’daki satışlar ve Amerikan tahvillerinin Asya’ya genişlemesinin ardından küresel tahvil faizleri 2015 yılının zirvesini gördü. 

Bank of America Merrill Lynch  endekslerine göre ülke tahvillerinin ortalama faizi, Salı günü yüzde 1.34 ile 26 Aralık’tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Tahviller, faiz ödemelerinin hesaplanmasının ardından, bu çeyrek dönemde yüzde 2 gerileme gösterdi. 

Küresel olarak bu yükseliş, ekonomik iyileşmeye yönelik sinyallere dayanmıyor. Likidite eksikliği tahvillerdeki hareketlenmeyi güçlendiriyor.

Avustralya’nın ilk çeyrekteki büyümesi ile birlikte Avrupa’da 6 yıl sonra tüketici fiyatlarında yaşanan artış, tahvil trader’larında hızlı enflasyonun parasal genişleme politikaları ortamının zayıflayacağı endişesi yarattı.

Pengana Capital’den Tim Schroeders “Küresel olarak faiz eğrisinin yükseldiği durumda piyasaların dalgalanmasını sağlayacak nedenler söz konusu. Yunanistan konusunda bir anlaşma sağlansa da kritik tarihler gelene kadar biraz daha drama olacaktır” dedi.