Tago Architects’ten Maldivler’de spor kompleksi

0
40

İstanbul merkez ofisinin dışında Tokyo, Bükreş, Kiev ve Dubai’deki ofislerinde Avrupa, Orta Asya ve Uzakdoğu’da projeler üreten Mimar Gökhan Aktan Altuğ önderliğindeki Tago Architects, AGT Constructions işbirliği ile Maldivler’in Hulhumale Adası’nda, bünyesinde spor salonu, antrenman sahaları, otel, konut, kongre merkezi ve ticari fonksiyonlar barındıran bir spor kompleksi tasarladı. Uluslararası standartlara uygun olarak tasarlanan, 22.300 metrekarelik “Maldivler Spor Kompleksi”nin tamamlandığında, çok fonksiyonlu yapısı ile yapay ada Hulhumale’nin gelişimine önemli katkılarda bulunması bekleniyor.
 
Ada üzerinde iki ayrı ana kütle olarak tasarlanan Maldivler Spor Kompleksi’nde ana işlev ve işletmeye dair fonksiyonlar birbirinden ayrılarak, büyük kütlede ana spor salonu, antrenman sahaları ve serbest dinlenme alanlarına; küçük kütlede ise otel, konut fonksiyonları, satış birimleri ve kongre salonuna yer verilmiş. İki yapı bloğu arasında oluşturulan sokak dokusu, kompleksin bir bütün olarak algılanmasını, çeşitli işlevlerde geçişlilik sağlanmasını ve ortadaki yol alanının meydanlaşarak kullanılmasını sağlamış.
 
1500 kişilik seyirci kapasitesine sahip spor salonunun yer aldığı büyük kütle, yanı sıra genel kullanıma açık olarak, 2 kat yüksekliğinde tasarlanan transparan fuayeyi, antrenman sahalarını, masa tenisi, bilardo ve bowling alanları ile bir kafeyi bünyesinde barındırıyor. Basketbol, hentbol, futsal ve netbol müsabakaları için uygun büyüklükteki ana spor salonu, gerektiğinde ikiye bölünerek iki ayrı basketbol sahası ya da konser alanı olarak kullanılabiliyor. Kompleks içinde yer alan antrenman alanları ise 1 basketbol, 1 netbol, 1 hentbol, 1 futsal, 2 adet voleybol, 2 adet squash ve 5 adet badminton sahalarından oluşuyor. Klinik ve gym alanları giriş katta, spor merkezi yönetimi ve VIP odası ise üst katta konumlanıyor.
 
Otel, Rezidans, Kongre Salonu ve Ticari Alanlar
Tago Architects tarafından Maldivler Spor Kompleksi bünyesinde tasarlanan “Otel”, iç ve dış mekanların akıcı birlikteliğinden doğan bir bütün olarak ele alınmış. Ticari birimler ile otel lobisi arasında kalan avlu, fuaye ve açık kokteyl alanı olarak işlevlendirilmiş. İlk katları otel müşterilerine ayrılmış olan ana binanın üst katları ise rezidans kullanıcılarına tahsis edilmiş. Otelin kahvaltı mutfağı ve kafe alanı, spor kompleksinin tüm kullanıcılarına servis verecek şekilde konumlandırılmış.
 
Kompleks bünyesinde yer alan kongre merkezi, hem kongre organizasyonlarına hem de oturma düzeninde 1000, kokteyl düzeninde ise 2000 misafirin ağırlanabileceği davetlere ev sahipliği yapabilecek çok amaçlı bir salon şeklinde; ticari birimler ise kendi içlerinde bir pasaj konseptinde tasarlanmış.