Suudi Prens El Velid’in ihtişamlı hayatı

0
204

Twitter’ın CEO yarışında yaptığı yorumlarla gündeme gelen Suudi Prens El Velid şaaşalı hayatıyla dikkat çekiyor.

>> Suudi Prens Dorsey’i istemiyor

El Velid 22.6 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 34. ismi. Sahip olduğu Kingdom Holding, Suudi Arabistan’daki emlak yatırımları, Arap medyasındaki hisseleri ve Twitter ve Çin e-ticaret devi JD.com gibi çok sayıda şirkete yaptığı küresel bazda yatırımlarıyla zenginliğini artırmaya devam ediyor.

Business Insider’a göre, El Velid, Suudi kraliyet ailesi mensubu olarak dünyaya geldi. Prens Talal ve Mona Al Solh’un oğlu olan El Velid’in annesinin babası Lübnan’ın ilk başbakanıyken, babasının babasıy ise Suudi Arabistan’ın ilk hükümdarı ve kurucu Kral Abdülaziz.

Doğuştan şanslı olan El Velid Kaliforniya’da okudu. Mezun olduğunda babasından hediye olarak 30 bin dolar nakit para, 300 bin dolarlık kredi ve bir ev alan El Velid, yavaş yavaş yatırıma başladı.

1991 yılında El Velid 36 yaşındayken Ciricorp’a yatırım yaparak 2005’te 10 milyar dolarlık gelir elde etti.

El Velid dördüncü eşi Prenses Ameerah’dan bu yıl içinde ayrıldı ve eşine çok saygı duyduğunu belirten bir röportaj verdi.

Dünya üzerindeki en zengin ve en etkileyici insanlarla tanıştı. Eşiyle ayrılmadan önce birlikte Kate Middleton ve Prens William’ın düğününe de davetli olarak katılmışlardı.

El Velid’in tanıştığı isimlerden bazıları, İngiltere Kraliçesi, Prens Charles, Nicholas Sarkozy, Ürdün Kraliçesi Rania, Michael Jackson, Tony Blair.

Forbes’tan Kerry Dolan’ın 2009 yılında Suudi Prens’i ziyareti sonrası anlattıklarına göre. El Velid’in ne kendisinin ne de karısının kullanmadığı bir mücevher koleksiyonu var ve bu koleksiyonun değeri 700 milyon dolar.

El Velid, geçen 4-5 civarı yattığını ve sabah 9’da uyadığını da Forbes’a açıkladı. CNBC izlemeyi seven Prens, kadın hakları savunucusu olduğunu da iddia ediyor.

Şirketinde çalışanların yarısının kadın olmasıyla ilgili Suudi bir gazetenin sorduğu soruya, “Kadınlara karşı adil davranmaya çalışıyorum, çünkü ülkemizde kadın hakları hala tam olarak anlaşılamadı” cevabını verdi.

Prens otellere de yatırım yapmayı seviyor. New York’taki Plaza Hotel’in yüzde 25’ine sahip olan Velid, otelin tamamını alacağını açıkladı.

Prens’in diğer bir ihtişam örneğiyse, dünyanın en uzun binasını inşa ediyor olması. Suudi Arabistan’da inşaa edilen Kingdom Kulesi, Kızıldeniz’in yanında ve 3.280 fit yani dünyanın şu anki en uzun binası Burj Khalifa’dan 568 fit daha uzun.

Prens dünya rekorlarını seviyor. Dünyanın en uzun 500 milyon dolarlık üçüncü yatı da El Velid’in. Çok sayıda lüks arabaya sahip olan Suudi Prens’in Boeing 747 model uçağı bulunuyor.

Riyad’da 420 odalık bir evde yaşayan Velid, hayır kuruluşlarına yaptığı yardımlarla da gündeme gelmeyi başarıyor.