Suudi Arabistan’a ihracat kolaylaşıyor

0
37

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, kurumun yurt dışı faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

TSE’nin uluslararası ticarette karşılaşılan teknik engellerin önüne geçmek, ihracatı kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına uygun olarak yurt dışında muadil standardizasyon ve belgelendirme kuruluşlarıyla bugüne kadar 120’den fazla iş birliği anlaşması yaptığını anlatan Korkmaz, Türkiye’nin ihracat hedefleri doğrultusunda Enstitünün bu alandaki çalışmalarına hız verdiğini söyledi.

Bu anlaşmalardan birini de 2015 yılında Suudi Standartlar, Metroloji ve Kalite Kuruluşu ile imzaladıklarını hatırlatan Korkmaz, “Anlaşma kapsamında her iki tarafın ilişkilerin artırılması ve ticaretin kolaylaştırılmasına katkı sağlaması hedeflendi. Ayrıca, taraflarca uygulamaya konulacak standart ve teknik regülasyonlar ile uygunluk değerlendirme prosedürleri, düzenlenen uygunluk sertifikaları ve kalite markaları konusunda iş birliği yapılması ve bilgi değişiminde bulunulması da anlaşma kapsamında yer aldı” açıklamasını yaptı.

“Suudi kalite markasını TSE tescilleyecek”
TSE’nin, 2012 yılından beri Suudi Arabistan’a ihraç edilen ürünlerde aranan uygunluk belgesini ihracatçılara sağladığına dikkati çeken Korkmaz, Enstitünün Suudi Standartlar, Metroloji ve Kalite Kuruluşunca yayınlanan yeni düzenlemelere göre tekrar başvuruda bulunarak 2016’da Türkiye’de gözetim yetkisi aldığını bildirdi.
Korkmaz, bu ülkedeki mevzuat değişikliği kapsamında “Suudi kalite markası” vermek üzere kısmi yetkilendirme anlaşmasını haziran ayında Suudi Standartlar, Metroloji ve Kalite Kuruluşu ile imzaladıklarının altını çizerek, “Böylece TSE, Suudi Arabistan’a ihraç edilen gıda, kozmetik ve medikal alanlar hariç, belirli ürünlerde aranan ‘Suudi kalite markası’ ve ‘uygunluk belgesi’ni vermek üzere Türkiye’deki yetkili kuruluş olarak firmalarımızın taleplerini almaya başladı.” diye konuştu.

İki ülke arasındaki ekonomik iş birliğini daha ileri noktalara taşımak için gayret gösterdiklerini dile getiren Korkmaz, şunları kaydetti:

“Yeni mevzuata göre, üretici ve ihracatçı firmalarımıza yönelik Suudi Standartlar, Metroloji ve Kalite Kuruluşu regülasyonları ve kalite i·şareti belgelendirme sistemi başvuru süreçlerinin anlatılacağı bilgilendirme toplantısı 23 Ağustos’ta, iki kurum yetkililerinin katılımıyla TSE Gebze Kalite Kampüsü’nde düzenlenecek. Söz konusu toplantıda, ihracatçı firma temsilcilerine TSE ve Suudi Standartlar, Metroloji ve Kalite Kuruluşu yetkililerince, düzenlemeler ve kalite işareti belgelendirme sistemi başvuru süreçleri hakkında bilgi verilecek. Tüm firmalarımızı, ihracatta karşılaşılan sorunlar hakkında görüş alışverişine imkan verecek bu toplantıya katılmaya çağırıyoruz.”