S&P’den Türkiye için resesyon uyarısı

0
53

     Türkiye ve Arjantin’in ödemeler dengesi pozisyonlarının 2018  başından bu yana kayda değer stres, baskı altında olduğunu belirten  S&P Global, yıl başından bu yana Türki Lirası’nın yüzde 40’a yakın,  Arjantin Pesosu’nun da neredeyse yüzde 50 değer kaybettiğini  belirtti. 
      Lira ve pesoda değer kayıplarının mekez bankalarının faiz  artırımlarına rağmen gerçekleştiğine işaret eden S&P, “Faiz artırımları  aynı zamanda, özel sektörün hali hazırnda zorlu olan finansal  şartlarının daha da sıkılaşmasına katkı yaptı” değerlendirmesinde bulundu.
      Bu ani dış ayarlamanın yansımalarının Arjantin ve Türkiye  ekomnomilerinin önümüzdeki aylarde resesyona girmesine yol açacağı görüşünü dile getiren S&P, “Her iki ülkenin kısa vadeli ekonomik  performanslarının keskin şekilde kötüleşeceğini öngörüyoruz. Türkiye  ekonomisinin 2017’de yüzde 7,4 büyümenin ardından 2018’in ikinci  yarısında resesyona girmesini ve 2019’da yüzde 0.5 daralmasını  bekliyoruz. Arjanatin ekonomisi gelecek yıl durgunluğa girmeden önce  bu yıl yüzde 2 daralacak” ifadelerini kullandı. 
      S&P Global Rating analisti Maxim Rybnikov yaptığı değerlendirmede,  “Arjantin ve Türkiye’nin görünümlerinin istikrar kazanması, büyük  ölçüde iki hükümetinde güvenilik politika yanıtları verme kabiliyetlerine bağlı” dedi.