S&P, ECB’nin parasal genişletmeyi uzatmasını bekliyor

    0
    19

    S&P, Avrupa Merkez Bankası’nın ABD seçimleri sonrasında devlet tahvili getirilerindeki artışı kontrol altına almak için Aralık ayında yapacağı toplantıda varlık alım programını Mart 2017 sonrasına uzatmasını beklediğini, programın 2017 sonuna kadar uzatılmasının muhtemel olduğunu bildirdi.
       
    “ABD başkanlık seçimlerinden bu yana sermaye piyasası poziyonları tahvilden hisse senetlerine kaynı ve bu global olarak tahvil getirilerininciddi şekilde yükselmesine yol açtı” değerlendirmesini yapan S&P’nin EMEA baş ekonomisti Jean-Michel Six, tahvil getirilerindeki artışın Euro Bölgesi’nin enflasyon görünümü üzerinde baskı yarattığını vurguladı.
         
    Değerlendirmesinde, Euro Bölgesi ekonomisinin ECB’nin agresif parasal teşviklerine tepkisinin zayıf olduğuna işaret eden Six, bunun kısmen şirketlerin ve hanehalklarının borçluluklarının yüksek olmasından kaynaklandığını da belirtti. Six, “Hali hazırda yüksek borç seviyeleriyle başa çıkmaya çalışan ekonomilerde güçlü kredi büyümesini desteklemek zor” dedi. 
         
    Bununla birlikte ECB’nin çok düşük faiz politikasının özel sektör ve kamu için borç servislerini azalttığını ve buna bağlı olarak kredi şartlarının gevşek kalmaya devam ettiğini vurgulayan Six, Euro Bölgesi’nde ılımlı toparlanmanın devam etmesini, GSYH’nın 2017’de yüzde 1,4 ve 2018’de yüzde 1,3 büyümesini beklediklerini de ifade etti.