Sosyal medyaya 100 milyon TL yatırdık

0
43

2015 yılının ilk yarısına ilişkin reklam harcamaları rakamları açıklandı. Üstelik bu yıl İAB ilk kez sosyal medya reklamlarına ne kadar harcadığımızı da kamuoyu ile paylaştı. Peki hangi mecra ne kadar reklam geliri elde etti? Dijitalde yükseliş sürüyor mu ve reklamveren sosyal medya reklamlarına ne kadar harcadı?

Aslında tüm bu rakamlar ayrı ayrı açıklanıyor. Reklamcılar Derneği, offline medya reklam harcamalarına ilişkin verileri açıkladı. Aynı şekilde IAB (Interactive Advertising Bureau) de digital reklam harcamalarını 2015 ilk yarısı itibarıyla kamuoyuna duyurdu.

Lafı fazla uzatmadan madde madde, reklam piyasasındaki durumu ortaya koymaya çalışacağız.

GENEL DURUM
Türkiye’de toplam reklam piyasası 2015’in ilk yarısında 3 milyar 338 milyon TL’yi buldu. Bu rakam geçen yılın tümünde 6 milyar 162 milyon TL olarak açıklanmıştı.

Dijital reklam piyasası yılın ilk ayında 789,2 milyon TL’lik büyüklüğe ulaştı.
Dijital’de geçen yılın aynı dönemine göre büyüme yüzde 21,43 olarak gerçekleşti.

Dijital reklam harcamaları yılın ilk altı ayında toplam reklam harcamalarının yüzde 23,6’sını oluşturdu. Geçen yıl sonu itibarıyla bu oran yüzde 22,8 seviyesindeydi. Bir karşılaştırma yapmak açısından 2011 yılında digital reklam harcamalarının toplam reklam harcamalarına oranı yüzde 15,4’tü.

İlk altı ayda TV’ler toplam reklam harcamalarının dolar bazında yüzde 20,12’sini aldı. Gazetelerin toplam içerisindeki payı ise yüzde 15,22’de kaldı. 2014 yılsonunda gazetelerin toplam reklam harcamaları içerisindeki payı yüzde 16,48 seviyesindeydi. Türkçesi gazetelerin reklam gelirlerinde düşüş sürüyor.

Dergilerin durumu ise daha kötü. Dergi reklamlarının toplam içerisindeki payı yılın ilk altı ayında yüzde 1,5’e geriledi. Bu rakam geçen yıl sonu itibarıyla yüzde 1.67 seviyesindeydi. Bu yıl altı ayda dergiler toplam 50 milyon TL’lik reklam geliri elde edebildiler.

DİJİTALDE DURUMU
Dijital reklam piyasasında bu yılki en büyük sürpriz, İAB’nin ilk kez sosyal medya ve programatik reklam harcamalarını açıklaması oldu. Türkiye’de yılın ilk yarısında sosyal medyaya 99 milyon TL harcandı. Karşılaştırmak yapmak açısından, reklamveren dergilere harcadığı reklam gelirinin 2 katını sosyal medyada harcadı.

Dijital reklam piyasası geçen yılın ilk altı ayına göre yüzde 21,4 büyüyerek 789 milyon TL’ye geldi. Geçen yılın ilk altı ayında bu rakam 650 milyon TL seviyesindeydi. 2014’ün tümünde yapılan reklam harcamaları 1,4 milyar TL oldu.

Mobil reklam yatırımları geçen yılın ilk altı ayına göre yüzde 29,5 arttı. Ancak mobil gösterim reklamlarındaki artış yüzde 68’i buldu.

Video reklamlarındaki artış yüzde 42,09 oldu.

Aşağıdaki grafiklerden (Grafiğin büyük halini görmek için üzerine tıklayın) detaylı rakamları inceleyebilirsiniz. Genel rakamlara bakılırsa dijital reklamlardaki artış sürüyor. Ancak artış oranının henüz sektörü tatmin edecek seviyede olmadığı söylenebilir. Aslında reklam piyasası ile ilgili önemli veri yılın ikinci yarısında gelecek. Ekonomideki mevcut konjonktür ve ikinci seçime giden Türkiye’de reklam harcamalarının ne seviyede olacağı yılsonunda ortaya çıkacak.

Yine de, dijital taraftaki artışın istikrarlı olarak sürdüğü söylenebilir. Offline medyada ise TV’lerde hafif bir kıpırdanma olsa da, yazılı basın Pazar payı kaybetmeye devam ediyor. Sosyal medya reklam harcamalarının gazete reklamlarının beşte birine gelmiş olması oldukça ilginç. Bu konuda daha önce yazdığım ‘Yazılı medya, gazetecilerin karnını doyurur mu?’ yazısındaki durumdan biraz daha kötüye gittiğimizi söyleyebiliriz.
İşte 2015 yılının ilk altı ayındaki durum bu. Artık yorum sizin….