Sonbaharın çekim merkezi

0
90

Tarih boyunca Clark Gable, Ashton Kutcher gibi Hollywood’un ünlü aktörlerinin yanı sıra Abraham Lincoln, John F. Kennedy, Franklin D. Roosevelt, Bill Clinton, Barack Obama gibi politikacıların da müşteri arasında yer aldığı Brooks Brothers, ütü gerektirmeyen gömlek ve orijinal düğmeli polo yaka gibi ikonik ürünleri ile tanınıyor. Henry Sands Brooks tarafından 1818’de kurulan marka “Perakendecilikte en iyi kaliteye sahip ürünleri üret, adil fiyatlarla satışlarını gerçekleştir. Sadece bu özel ürünleri anlayan ve takdir eden müşterilerle yol al” misyonu ile tüm dünya genelinde çalışmalarına devam ediyor. Türkiye’de ise Zorlu Center, Akasya AVM, İstinyepark, Ankara Panora AVM ve İzmir Konak Pier mağazalarında hizmet veren markayla ilgili RMK Classic Giyim CEO’su Füsun Kuran ile Zac Posen’in hazırladığı sonbahar kadın  koleksiyonu, kişiye özel dikim ve kırışmayan gömlekler gibi iş dünyasının hayatını kolaylaştıran hizmetleri üzerine konuştuk.
 
Kısaca kendinizden bahseder misiniz? Brooks Brothers maceranız nasıl başladı?
Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldum. Kariyerime Arthur Andersen’de denetimci olarak başladım. 2001 yılında Stefanel Genel Müdürü olarak başlayan yöneticilik hayatımı 2013 yılından beri RMK Classic çatısı altında devam ettiriyorum. Brooks Brothers ve Edwards’ın bulunduğu RMK Classic’de CEO olarak görev yapıyorum. Dört senedir dünyanın en köklü ve kaliteli markalarından birini Türk tüketicisiyle tanıştırma hikayem böyle başladı.
 
Brooks Brothers ile kişiye özel dikim, ütü gerektirmeyen gömlekler gibi hizmetler veriyorsunuz. Hizmetlerle ilgili bilgi alabilir miyiz?
Brooks Brothers 1998 yılında ütü gerektirmeyen gömleğini piyasaya sundu. Kısa sürede markanın en çok satan ürünleri arasında yerini aldı. Bu gömlekler hala en popüler olan ürünlerimiz arasında. Bir giyen gömleklerimizden bir daha vazgeçemiyor. Üç farklı kalıp ve dört farklı yaka ile tarzına uygun gömlek arayan erkeklere, geleneksel “regular” kalıptan vazgeçemeyenlere “madison fit”, slim kalıp sevenlere “regent fit”, İtalyan tarzı ekstra slim tutkunlarına ise “milano fit”  modelleriyle ulaşıyor. Gömleklerimizin hammaddesi koton. Bu yumuşak bir doku ve uzun kullanım ömrü veriyor. Ütü gerektirmeyen gömleklerimiz yüzde 100 kotondan üretiliyor ve reçina içeren bir kimyasalla işlem görüyor. Daha sonra yüksek ısılarda baskılanarak son haline getiriliyor. Japonya, Çin ve İtalya dahil, dünyanın birçok yerinde dokuma kumaş kullanılır. Müşterilerimizin taleplerine göre ve vücut formlarıyla orantılı olarak kişiye özel dikim hizmeti veriyoruz. Markanın genel prensibi dolayısıyla Türkiye’den alınan siparişler de tüm dünya ile aynı standartlarda uygulanıyor.
 
Brooks Brothers kadın koleksiyonu için dünyaca ünlü kreatif direktör Zac Posen ile çalışıyorsunuz. Posen’in hazırladığı tasarımlarla ilgili bilgi alabilir miyiz?
Günümüzün en ilham verici ve yetenekli Amerikan tasarımcılarından olan Zac Posen, benim de çok beğendiğim modacılar arasında yer alıyor. Posen, 2017 sonbahar-kış sezonu için zamansız zarafet kavramını yansıtan parçalar tasarladı. Koleksiyonda lüks ve pratiklik kavramı hissedilirken, maskülen ve feminen siluetler arasındaki oyun Posen’in şıklık hakkındaki şaşmaz gözüyle yorumlanıyor. Ceket yaka detayıyla öne çıkan gri yün, ceket ve kaşmir örgü kazakla kombinlerken, 1960’ların stilini yansıtan kapüşonlu kaban inci grisi renkteki kaşmirde can bularak, sezonun gözde parçası olmaya aday. Brooks Brothers’ın imzası olan tartan deseni, koleksiyon boyunca kullanılırken, metalik renkler iplik ve payetlerle detaylandırılıyor. Akşam kullanımı için, Zac Posen smokini sofistike devrik yaka detayıyla yeniden koleksiyonda kullanıyor. Bu sezondaki aksesuarlar ayırt edici Brooks Brothers logosuyla süslü kullanışlı omuz ve el çantalarını da içeriyor.
 
Yabancı markaların ülkemize girişi Türk markalarını sizce nasıl etkiliyor? Türkiye’de lüks giyime olan talep nasıl?
Türkiye’de perakende sektörü her geçen gün gelişimini sürdürüyor. Modaya olan ilgi de oldukça yüksek. Lüks giyim de bu gelişimlerden payını alarak arzlardaki artış paralelinde büyümeye devam ediyor. Son dönemde yaşanan kur değişimleri tüketicileri biraz daha temkinli davranmaya itiyor.
 
2017 sonbahar-kış erkek koleksiyonunuzdan bahseder misiniz?
Bu sezon erkek koleksiyonu teknoloji, kalite ve zanaatkârlığı birleştiriyor. Yeni dikiş teknikleriyle rahatlık ön planda olurken aynı zamanda sofistike ve şık görünüm sağlanıyor.

Sezondaki anahtar parçalar arasında sezonun renklerindeki ‘vintage bomber’ ceketler, bakımı kolay olan İtalyan merino yünü süveterler, ‘supima’ pamuğundan üretilen gömlekler, ikonikleşmiş dokuma düz renkli ve çizgili pololar ve ‘gingham’ desenli dokuma gömlekler yer alıyor. Sonbahar mevsiminin değişen renk tonları bordo, koyu yeşil ve hardal renkleriyle zengin dokulardaki kumaşlarla birleşiyor. Sezon kıyafetleri koyu mavi ve tonlarının yanı sıra gri ve kahverengi renklerine de yer veriyor. Spor ceketlerde yumuşak ve hafif kumaşlar kullanılırken kazayağı, baklava ve damalı gibi cesur geometrik desenler can veriyor. Ve her sezon olduğu gibi bu sezonda en gözde ürünlerimizden biri non-iron gömleklerimiz.
 
Edwards, Brooks Brothers’ın yanı sıra 2015 ilkbahar-yaz sezonuyla birlikte RMK Classic Giyim çatısı altında hizmet vermeye başlayan bir diğer markanız. Markanın yeniden yapılandırma sürecinden bahseder misiniz?
Seçkin marka karmasını ve kişiye özel hizmetlerini 1994 yılında bu yana moda tutkunlarıyla buluşan Edwards ilgili 2015 yılında markanın konseptini yenileme kararı aldık ve yeniden yapılandırma sürecini başlattık. Yeni konseptimizde markanın geçmişten gelen üstün hizmet anlayışını, çağdaş ve genç moda anlayışı ile yeniden yorumladık. Burada yapmak istediğimiz erkek ve kadınlara hafta sonu ve ‘businness casual’ şıklığı en uygun bütçe ile en yüksek kalitede sunmak.
 
Markalarınızla ilgili gelecek dönem planlarınızdan bahseder misiniz?
Çok yakında Brooks Brothers’ın 200’üncü yaş gününü kutlayacağız Türkiye pazarına girdiğimiz günden bu yana gördüğümüz ilgi ve aldığımız olumlu yaklaşımlar nedeniyle hızla büyümeye devam ediyoruz. Edwards markamız ile Akmerkez, Kalamış Marina, İzmir Konak Pier, Antalya The Land Of Legends ve Oasis Designer mağazalarımızda müşteri ile buluşuyoruz. Türkiye genelinde yine başta İstanbul olmak üzere Anadolu’nun çeşitli illerinde yeni mağazalar açarak daha çok kişiye ulaşmak istiyoruz. Bayilik vererek 20 mağazaya çıkmayı hedefliyoruz.