Sodexo Türkiye iş hacmini büyütüyor

0
94

2016’nın son aylarında Paris, “Işık Şehir” tanımına en uygun olduğu mevsimde bizi karşılıyor. Paris’in en ünlü caddesi Champs-Élysées yeni yıla hazır. Concorde Meydanı’ndan Arc de Triomphe’a yürürken yeni yıla hazırlıklarını tamamlamış kentin renkliliği dikkat çekiyor. Dünyanın en büyük yemek kartı şirketlerinden Fransız Sodexo, Paris’te olmamızın sebebi. 425 bin çalışanıyla dünyanın en büyük 19. işvereni Sodexo, dünya genelinde 80 ülkede faaliyet gösteriyor. Her gün 75 milyon insana dokunuyor. Toplam geliri ise 20,2 milyar euro’ya ulaşıyor.

Paris’te Sodexo’nun başarılı operasyonlarından olan Türkiye ile ilgili son bilgileri almak üzere üst düzey yöneticilerle bir aradayız. Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri İcra Kurulu Başkanı Denis Machuel, Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri Batı Avrupa, Akdeniz ve Uluslararası İş Geliştirme Başkanı Didier Sandoz ve Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri Türkiye İcra Kurulu Başkanı Burçin Ressamoğlu ve Pazarlama Direktörü Hüseyin Yargı birbirleriyle kurdukları dostluğu, “yapılan işlere değer veren bir ekip olma” anlayışıyla açıklıyorlar. 1966 yılından bu yana bu amaçla farklı hizmetler geliştiren şirket, bu sene 50. yılını kutluyor.

Sodexo, 2016’da ABD’de sektörün en büyük beş firması içinde yer alan Inspirus ve İngiltere’de sektör lideri olan Motivcom’u satın aldı. Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri ise 1993 yılından beri Türkiye pazarında. Şirketin her gün hizmet verdiği tüketici sayısı 550 binin üzerinde. Restoran ve kafelerden oluşan 40 binden fazla üye işyeri bulunan Sodexo Türkiye, Belçika ve Fransa’nın ardından en büyük üçüncü pazarda faaliyet gösteriyor. Sodexo’nun üç faaliyet alanı var. Şirket, hastane, okul gibi kurumlara yönelik yerinde hizmet yönetimi; avantaj ve ödüllendirme hizmetleri; kişisel ve evde bakım hizmetleri veriyor. Türkiye’de ise sadece avantaj ve ödüllendirme hizmetleri var. Diğer hizmetlerin de Türkiye’ye gelmesi için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği detayı öne çıkıyor. Konuyla ilgili açıklamayı Didier Sandoz yapıyor ve “Bu hizmet alanının Türkiye’ye girmesi için öncelikli olarak yasal ortamın hazır olması gerek” diyor. Denis Machuel de Türkiye’nin son derece dinamik, yeniliklere hızla uyum sağlayan bir pazar olduğunu söylüyor. Öyle ki, Avrupa’da kağıt yemek fişlerinden kartlara geçen ilk ülke 2004 yılında Türkiye olmuş. Türkiye pazarında yemek kartı kullanımı yüzde 90’a ulaşırken, Fransa’da bu oran yüzde 5 seviyesinde. Ressamoğlu yönettiği operasyonun büyüme hızıyla ilgili olarak, “2012’den bu yana Türkiye’deki iş hacmini iki katına çıkardık. 2016’da çalışan bağlılığını yüzde 81’e çıkardık. 2017 için hizmet ağını daha da zenginleştireceğiz.”2012’de göreve gelen Ressamoğlu, 2009’da başlatılan Swift (Sodexo Women International for Talent) Programı’na bin 300 üst düzey yönetici arasından seçilen 30 kişiden biri. Ressamoğlu’nu aday gösteren Sandoz, “Ressamoğlu bir dünya vatandaşı. İnsan sermayesinin değerini biliyor. Onun değerli deneyimlerine ihtiyacımız var” diyor.
 
Türkiye’deki yemek kartı/çeki pazarı
-Dört büyük oyuncu var: Sodexo, Multinet, Setcard ve Ticket.
-Türkiye’de yemek kartı sektörü yılda yüzde 15-20 büyüyor.
-Sektör büyüklüğü 4,5 milyar TL.
-Pazarda yabancı şirketlerin hakimiyet oranı yüzde 50.
-Türkiye’de günlük 8-12 TL arası yemek parası alınıyor.