Şişecam’dan 310 milyon dolarlık yatırım

0
24

Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise sayılı cam üreticilerinden biri olan Şişecam Topluluğu tarafından Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nde kurulan düzcam ve otomotiv camları üretim tesisleri Şişecam Topluluğu Düzcam Grup Başkanı Dr. Reha Akçakaya ev sahipliğinde düzenlenen törenle resmen açıldı. 
   
Toplam 310 milyon dolarlık yatırımla kurulan modern üretim tesislerinde düzenlenen törene, başta Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Tataristan Cumhurbaşkanı RustamMinnihanov olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu ve Tataristan Cumhuriyeti’nin idari ve diplomatik temsilcileri katıldı.
   
Tataristan’ın Alabuga Özel Ekonomi Bölgesi’nde (SEZ) Şişecam Topluluğu’nun yüzde 70, Fransız Saint-Gobainşirketinin ise yüzde 30 paya sahip olduğu 230.000 ton/yıl üretim kapasitesine sahip düzcam fabrikası, 210 milyon dolarlık yatırımla hayata geçti. Yine Alabuga Özel Ekonomi Bölgesi’nde yer alan ve yüzde 100 Şişecam Topluluğu’nun yatırımı olan 800.000 araç-set/yıl üretim kapasiteli otomotiv camları tesisi ise yaklaşık 100 milyon dolara mal oldu. Sahip olduğu teknolojiler açısından dünyanın önde gelen düzcam ve otomotiv camları tesislerinde toplam 653 çalışan bulunuyor. 

Şişecam Topluluğu’nun Rusya’daki yatırımları 1,1 milyar doları aştı
Dünya cam sektörünün ana faaliyet alanları olan düzcam, cam ev eşyası ve cam ambalajın üçünde birden faaliyet gösteren tek küresel üretici konumundaki Şişecam Topluluğu, güçlü konumu, ekonomisinin mevcut büyüklüğü ve ileriye yönelik taşıdığı potansiyel doğrultusunda Rusya Federasyonu’ndaki ilk yatırımını 2002 yılında gerçekleştirdi. Rusya Federasyonu’nda cam ambalaj, cam ev eşyası ve düzcam alanlarında 
yatırımları olan Topluluk, bu ülkede toplamda 8 üretim tesisiyle faaliyet göstermektedir. 
   
Rusya Federasyonu’nda düzcam, cam ambalaj ve cam ev eşyası olmak üzere toplam 1,5 milyon tonun üzerinde üretim kapasitesine sahip olan Şişecam Topluluğu’nun bu ülkedeki toplam yatırım tutarı ise 1,1 milyar dolar seviyesini aştı. Topluluğun Rusya Federasyonu’ndaki toplam çalışan sayısı da resmi açılışı gerçekleştirilen Tataristan Cumhuriyet’indeki düzcam ve otomotiv camları üretim tesisleriyle birlikte 3 bin 400’e ulaştı. 

Şişecam Topluluğu Rusya’daki pazar liderliğini sürdürüyor
Bugün 3 milyar doları aşan satış gelirlerinin yarısından fazlasını uluslararası satışlarından elde eden Şişecam Topluluğu açısından 8 üretim tesisiyle faaliyet gösterdiği Rusya Federasyonu stratejik öneme sahip. Üretim kapasitesi açısından dünyanın cam ev eşyasında üçüncü, cam ambalajda dördüncü ve düzcamda ise beşinci büyük üreticisi olan Şişecam Topluluğu’nun 
   
Rusya Federasyonu’ndaki üretim tesisleri şöyle;
Gorokhovets Cam Ambalaj Fabrikası
Pokvorsky Cam Ambalaj Fabrikası
Kuban Cam Ambalaj Fabrikası
Krishi Cam Ambalaj Fabrikası 
Ufa Cam Ambalaj Fabrikası
Posuda Cam Ev Eşyası Fabrikası
AlabugaDüzcam Fabrikası
Alabuga Otomotiv Camları Fabrikası

Şişecam Topluluğu yaklaşık yüzde 25 pazar payıyla cam ambalaj pazarında lider konumda olduğu Rusya’dacam ev eşyası alanında yüzde 30 seviyesindeki pazar payı ve Paşabahçe markasıyla da pazar liderliğini sürdürüyor. Topluluk gerçekleştirdiği son düzcam ve otomotiv camları üretim tesisi yatırımlarıyla da pazarda etkin konumunu daha da güçlendirmeyi hedefliyor.