Şimşek: Türkiye’nin reformdan başka çaresi yok

0
49

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin zorlukları aşmak için reformdan başka çaresinin olmadığını söyledi.

Şimşek, Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran’ın gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Washington’da düzenlenen ABD – Türkiye İlişkileri 35. Yıllık Konferansı’na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, toplantının 600’ün üzerinde katılımcı ile gerçekleştiğini, Türk-Amerikan ilişkileri açısından önemli bir platform olduğunu bildirdi. 

Şimşek, 2009’dan bu yana Türkiye’nin ABD ile olan ticaret hacminin neredeyse ikiye katlandığını, muhtemelen bu sene 17 milyar dolar seviyesine çıkacağını belirterek, bu rakamın olması gerekenden çok daha düşük bir seviyede bulunduğuna işaret etti.

Amerika ile AB arasında konu olan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşması ve Türkiye’nin bundan nasıl etkileneceğinin sorulması üzerine Şimşek, Amerika’daki ve gelecek sene yapılacak Avrupa seçimleri nedeniyle TTIP’in muhtemelen biraz gecikeceğini belirtti. 

Şimşek, AB ile yeni nesil bir ticaret anlaşmasını imzalama ve Gümrük Birliği’ni daha ileriye taşımak için süreci başlattıklarına dikkati çekerek, 2017’de Türkiye ile AB arasında bu müzakerelerin hızla başlayacağını bildirdi. Şimşek, “Böylece Türkiye AB ile içinde sadece sanayi ürünlerinin değil, kamu alımlarının, hizmetlerin ve tarımın da olduğu daha kapsamlı yeni nesil bir ticaret anlaşması imzalayabilirse, Türkiye’yi zaten Avrupa’nın ABD ile yapacağı anlaşmaya hazır hale ve bir parçası haline getirir.” ifadesini kullandı. 

Önümüzdeki dönemde kur ve faiz gibi parametrelerin seyrine yönelik de değerlendirmelerde bulunan Şimşek, Türkiye’nin başından bir sürü felaket geçtiğini, ekonominin buna büyük bir direnç gösterdiğini vurguladı. 

Şimşek, bu sorunları aşmanın yolunun temelleri güçlendirmek olduğuna dikkati çekerek, Türkiye’nin reform dışında hiç bir seçeneğinin olmadığını söyledi. 

Hızla yapısal reformları hayata geçirmek gerektiğini ifade eden Şimşek, Türkiye’de stres testlerinden geçmiş, ciddi birikimi olan güçlü bir özel sektör bulunduğunu, genç nüfusu olduğunu, yakın coğrafya şu anda yük gibi görünse de ileride bu coğrafyanın büyük fırsatlar barındırdığını anlattı. 

Şimşek, Türkiye bu perspektifle güçlü bir şekilde yeni bir hikaye üretirse piyasalardaki oynaklığın azalacağını ve hatta tersine döneceğini bildirdi.

Türkiye’deki ekonomi paydaşlarının doğru çalışıp çalışmadığı yönündeki soruya Şimşek, kolay olmayan dönemde işlerin algılarla yürüdüğünü, iletişimin, kredibilitenin çok önemli olduğu yanıtı verdi. Şimşek, düşük tasarruflar gibi esas sorunların köküne inerek bunların çözülmesi gerektiğini dile getirdi. 

Şimşek, Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmak gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin sihirli bir değneği yok, geleceği çok parlak bir ülke, büyük potansiyeli olan bir ülke, dışarısı da insanımız da buna inanıyor. Algı önemlidir. Maalesef algı son bir kaç yıl içerisinde gerek terör gerek de FETÖ nedeniyle, gerekse bir takım faktörler nedeniyle algıda bir miktar bozulma olduğunu herkes biliyor. Bizim konumuz şu; yeni bir hikaye, yeni bir reform seferberliği bu hikayeyi destekleyecek. Türkiye, tekrar Avrupa ile dünya ile entegrasyonuna, çok yönlü politikalarına çok güçlü bir şekilde devam edecek.”