Şimşek: Daralmanın geçici olması için gereken tedbirleri aldık

0
15

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ekonomide yaşanan daralmanın geçici olması için gereken tedbirleri aldıklarını vurguladı.
   
Şimşek yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK’in ulusal hesaplar göstergelerinin hesaplanmasında, Avrupa Birliği’yle uyum kapsamında Avrupa Muhasebe Sistemi 2010’a (European System of Accounts, ESA 2010) geçmesinin önemli bir gelişme olduğunu belirterek, “Bu sistem 2014’ten itibaren bütün Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılmaktadır. Dolayısıyla milli gelirdeki revizyon uluslararası normlara uygundur” diye konuştu.
   
Şimşek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
   
“2016 yılı üçüncü çeyreğinde ekonomimiz bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 oranında daralmıştır. Böylece yılın ilk dokuz ayında büyüme yüzde 2,2 olarak gerçekleşmiştir. 
   
Yurtiçinde yaşanan gelişmelerin yanı sıra küresel ve bölgesel konjonktürün bozulduğu bir dönemden geçiyoruz. Küresel ticarette zayıflama, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında azalma ve jeopolitik gerginlikler üçüncü çeyrekte büyüme üzerinde etkili olmuştur.
   
Üçüncü çeyrekte  hain darbe girişimi ve terör olayları büyümeyi baskılamıştır. Bu gelişmeler sonucunda turizm gelirleri daralmıştır. Ayrıca elverişsiz hava koşulları tarımsal üretimi sınırlamıştır. Kamu tüketiminin güçlü desteğine rağmen  yurtiçi ve küresel piyasalarda yaşanan söz konusu gelişmeler kaynaklı yurtiçi talep ve ihracat daralmıştır. 
   
Daralmanın etkisiyle üçüncü çeyrekte istihdam artış hızı sınırlı ölçüde yavaşlamıştır. Ancak büyümemizin istihdam yaratma gücü halen devam etmiştir. Ekonomimizde son bir yılda 323 bin kişiye ve küresel krizden sonra da 6,9 milyon kişiye ilave istihdam sağlanmıştır.
   
Ekonomide yaşanan bu daralmanın geçici olması için gereken tedbirleri aldık, alıyoruz. Ekonomimiz son yıllarda pek çok şoka karşı dayanıklılığını ispatlamıştır. Sağlam kamu maliyesi ve sağlıklı bankacılık sektörü ile birlikte uygulanmakta olan yapısal reformlar ülkemizi söz konusu şoklara karşı daha dirençli kılmaktadır. 
   
Önümüzdeki dönemde de ekonomimizi her alanda ileriye taşıyacak gerekli tedbirleri alacağız ve reform uygulamalarımıza devam edeceğiz.”