Şimşek: Avrupa da artık yükümlülüklerini yerine getirsin

0
14
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AB Komisyonunun vize kararına ilişkin, “Vize liberalizasyonu hem Türkiye için faydalı, hem Avrupa için faydalı. Korkmalarına da hiç gerek yok. Biz yükümlülüklerimizi yerine getirdik, Avrupa da artık yükümlülüklerini yerine getirsin, sözünde dursun.” dedi.

Türkiye’nin vize serbestisi konusunda verdiği taahhütleri yerine getirdiğini söyleyen Şimşek, “AB’den de kendi taahhütlerini yerine getirmesini bekleriz. Bu son derece açık ve net.” dedi.

Şimşek, “AB’nin korkmasına gerek yok. Türkiye eski Türkiye değil. Türkiye’de istihdam imkanları, Türkiye’nin gelir düzeyi, 70’li yıllardaki, 60’lı yıllardaki gibi değil. Türkiye çok mesafe kat etti. Vizelerin kalkması Avrupa’ya yarar. Neden? Çünkü Avrupa’ya daha çok turist gider. Elbette bizim vatandaşımız açısından, öğrencilerimiz açısından, iş alemi açısından da vizelerin kaldırılması büyük faydalar getirecek. Neden? Çünkü biz Avrupa ile Gümrük Birliği içerisindeyiz. Gümrük Birliğinin üyesiyiz. Fakat malların dolaşımı serbestken insanların dolaşımında sıkıntılar yaşanıyordu. Vize uygulamasının kaldırılmasıyla, İş adamlarımız, öğrenciler, entelektüeller ve turistler genel anlamda daha rahat Avrupa ile işlerini yapabilecekler, eğitim alabilecekler. Bu çerçevede Türkiye açısından da büyük önemi var.” ifadelerini kullandı.

Gümrük Birliğini, hizmetler sektörünü, kamu alımlarını ve tarımı da içerecek şekilde geliştirme çabası içerisinde olduklarını söyleyen Şimşek sözlerini şöyle tamamladı:

“Yakın dönemde AB ile yüksek düzeyli ekonomi zirvesi yaptık. Toplantılar yaptık. Bir gün İstanbul’da, bir gün Ankara’da olmak üzere, AB’den gelen bir komisyon başkan yardımcısı ve üç komisyon üyesi, yine benim ve diğer bakan arkadaşlarımızın katıldığı zirve yaptık. O zirvede de Türkiye’nin AB’ye entegrasyonu, ekonomik ilişkilerin daha üst seviyeye çıkarılması konusunda kararlar aldık, hem fikiriz. Vize liberalizasyonu hem Türkiye için faydalı hem Avrupa için faydalı. Korkmalarına da hiç gerek yok. Biz yükümlülüklerimizi yerine getirdik, Avrupa da artık yükümlülüklerini yerine getirsin, sözünde dursun.”