Silverline En’lere ve İlk’lere odaklanacak

0
59

İnovatif, tasarım gücü yüksek, kullanım amacı ve yerine göre farklı teknolojilere entegre olabilen ürünler geliştiren Silverline Ankastre, Türkiye için çok yeni olan tezgah altı ve tavan tiplerinde hibrit ürünleri piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Almanya’nın başkenti Berlin, müzeleri, sarayları, sokak sanatları ve canlı gece hayatıyla Avrupa’nın en önemli şehirlerinden biri. Oldukça zengin bir mimariye sahip olan kent, fırtınalı tarihinin ardından modern şehirciliğin öncülerinden biri haline gelmiş durumda. Berlin Duvarı, Brandenburg Kapısı, Reichstag Binası şehrin görkemli yapıları arasında. Her yıl eylül ayında Almanya’nın Berlin şehrinde düzenlenen ve Avrupa’nın en büyük tüketici elektroniği fuarı olarak kabul edilen IFA, Berlin’in en az bu görkemli yapıları kadar önemli. Bizim de Berlin’de olmamızın ana sebebi.

Fuara yaklaşık 10 senedir katılan ve her seferinde yeni tasarımlar ve ürünlerle dikkat çeken Silverline, İFA 2017’de bu kez hibrit modelleriyle dikkat çekti. Özellikle Türkiye için çok yeni olan tezgah altı ve tavan tiplerinde yeni tasarımları, Capture ve Flow-in markanın hibrit mutfaklara yönelik tasarlanan ilk davlumbaz modellerini sundu. Silverline Ankastre Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mustafa Laçin “Teknoloji artık tek bir üründe yaratılan farkla ölçülmüyor. Farklı fonksiyonları, farklı kullanım alanlarında çeşitlendirerek hem tasarımda bir estetik yakalanmalı hem de teknoloji ile entegre farklı fonksiyonları buluşturan ürünler geliştirilmeli. Bizim için en değerli yatırımlar Ar-Ge merkezine yönelik yaptığımız yatırımlar. Geçtiğimiz yıl Ar-Ge’ye yaklaşık 1.5 milyon TL’ye yatırım gerçekleştirdik. Havalandırma grubunda uzmanlaşarak bu alanda dünyada en iyi olmak hedefindeyiz” diyor. 2016 yılının ilk yarısında yüzde 20 büyüyen ankastre pazarında Silverline yüzde 12 büyüyerek 286 milyon TL ciro gerçekleştirdi. 2018 yılında özellikle yeni teknolojilere yönelik yaptığı yatırımlarla yaklaşık yüzde 20 büyüme ile 350 milyon TL ciro hedefliyor.
 
Avrupa pazarında ilk beş marka arasında
Sektöre ilkleri ve en’lere odaklandıklarını ve bunu da şirket mottosu yaptıklarını söyleyen Laçin, ilk ihracat serüvenine 2000 yılında başlayan Silverline’ın, bugün ihracat gerçekleştirdiği ülke sayısının 70’e yaklaştığının altını çiziyor. 29 ülkede kendi markası ile faaliyet gösteren ve marka yatırımlarını sürekli artıran Silverline, birçok ülkede önemli pazar paylarına sahip. Rekabette öne çıktığı pazarlar arasında Avrupa, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler geliyor. Almanya ve Danimarka pazarlarında yüzde 10’un üzerinde paya sahipken,  bu ülkelerde ilk beş marka içinde yer alıyor. Yine Ürdün pazarında ankastre grubunda yüzde 10 pazar payına sahip Silverline, Ortadoğu’da iki yıl önce girdiği Lübnan ve Katar pazarlarında özellikle proje ve zincir market kanallarında her gecen gün yerini sağlamlaştırıyor. Yerel pazarlar ve zincir marketlerin kuvvetli satış kanalları olduğu Azerbaycan ve Gürcistan’da 2016 yılındaki pazar payı yüzde 10 bandında. Afrika pazarında markanın en güçlü olduğu ülkeler Fas ve Tunus’da yüzde 10-15 pazar payı ile ilk 5 arasında yer alıyor. Ucuz üretimin üssü Çin’e yakın olan Uzak Doğu pazarına ihracat gerçekleştiriyor.

 2013 yılında Turquality destek programına dâhil olarak dünya arenasındaki marka yatırımlarını hızlandıran Silverline Ankastre, pazar ihtiyaçları ve beklentilerine göre ürünler geliştiriyor.  Üç yıldır Latin Amerika, Uzakdoğu ve ABD pazarlarına odaklanan ve yeni müşteri işbirlikleri için yatırımlar yapan marka, 2016 yılını 40 milyon dolar ihracat cirosuyla kapattı. Yılsonuna kadar hedefini 44 milyon dolar olarak belirleyen Silverline,  2020 yılına kadar ihracatta 100 ülke ve 100 milyon dolar ihracat cirosuna ulaşmayı planlıyor. 2017 yılı içinde Hindistan, Vietnam, Tayland gibi zorlu pazarları ihracat ağlarına eklediklerini belirten Mustafa Laçin “Fiyat avantajı sağlayan Çin’e yakın olmasından dolayı Uzak Doğu pazarlarına girebilmek Türk markaları için her zaman zorlu olmuştur. Ancak doğru fiyat politikası ve doğru ürünler geliştirirseniz bu pazarlara girebilirsiniz. Büyüyen alternatif pazarlara yönelerek ihracatta yeni ataklar geliştirilmesi önemli. Biz Avrupa’da sağladığımız başarıyı yeni pazarlara yönelterek gelişmekte olan pazarlarda markalaşma yatırımları ile ihracat ağımızı geliştirme hedefindeyiz” diyor. Silverline üretim gücüyle bugün Avrupa’nın ilk beş, dünyanın ilk 10 davlumbaz üreticisi arasına girerken, dünya havalandırma ürün grubunda yaklaşık yüzde dört pazar payına sahip.
 
GELECEĞİN MUTFAK SENARYOLARINI BELİRLİYOR
Fuarda dikkat çeken Silverline tasarımları,  Silverline Ankastre Ürün ve Etkileşim Tasarımı Yöneticisi Beyza Doğan imzasını taşıyor. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünden mezun olan Doğan, Milano’daki master tezini “Ev aletlerinde geleceğin kullanıcı deneyimi” konusu üzerine Domus Academy’de tamamladı. Ardından, San Francisco’da Studio Backs’de çalışmaya başladı. Doğan, Silverline’ da geleceğin mutfak deneyimi senaryolarının üzerine çalışmaya devam ediyor. Fuarda tanıtılan yeni tasarımlar hakkında Doğan şu bilgileri paylaşıyor: “Flow-in Silverline Ankastre’nin hibrit mutfaklar için ürettiği ilk ürün. Bu ürün tek yüzeyde iki fonksiyonu birleştiriyor. Davlumbaz formlandırılmış üst paneli ile ocağa ve mobilyaya bütünsel bir entegrasyon sağlıyor. Ürün tek harekette yükselen davlumbaz gövdesinin üzerinde aynı zamanda aydınlatma panelleri taşıyor. Böylece hem ocak hem davlumbaz fonksiyonlarını tek gövdede aydınlatma fonksiyonu ile beraber birleştirmiş oluyor” diyor. Silverline’nın tasarım felsefesinde geleceğin mutfaklarını yansıtan yeni davlumbazları ya tezgah altına gizleniyor ya da tavanda dekoratif bir formla performans sergiliyor. 1994 yılında 1050 metrekare alanda 25 kişilik bir kadro ile aspiratör ve davlumbaz üretimine başlayan Silverline, bugün Amasya Merzifon’da 103 bin metrekare alanda 1200 kişiye iş imkanı sağlıyor. Silverline, yüzde yüz Türk sermayeli şirket olarak global arenada yerini sağlamlaştırmak üzere emin adımlarla ilerliyor.