Sika 26 yeni fabrika açacak

0
92

Dünya genelinde 98 ülkede bağlı ortaklıkları ve 190’ın üzerinde fabrikada imalatçıları bulunan İsviçre merkezli Sika Grubu 2017 yılı eylül ayında Zürih’te gerçekleştirdiği Sika Sermaye Piyasaları Günü’nde 2020 yılı global stratejik hedeflerini açıkladı. Hemen her ülkeden gelen davetliyle gerçekleştirilen etkinlikte, enerji kullanımı, atık yönetimi ve iş kazalarındaki oranları azaltacak ürünler tanıtıldı. Gün boyu uygulamalı sunumlarla devam eden etkinlikte, özellikle yüksek bina standartlarına yönelik ürünler, 3-D beton baskı uygulamaları ve yüksek büyüme oranına sahip otomotiv sektöründeki elektrikli taşıtlar için geliştirilen yapıştırıcılar öne çıkıyordu.
 
Son iki senedir Sika’da çıkarılacak her yeni ürünün bir önceki versiyonundan daha çevreci olması kuralı bulunuyor. Çevreye daha fazla atık üretecek bir ürün, daha performanslı dahi olsa gündeme alınmıyor. Şirketin daha çevreci olma politikasıyla ilgili Sika CEO’su Paul Schuler, bu durumun firmaya hem yeni fikirlerin hayata geçmesinde hem de çevreci çözümlerin ortaya çıkmasında tetikleyici bir etken görevi yaptığının altını çiziyor. Sika’nın 2020 stratejisi içerisinde, dünyanın her yerinde çözümler sunabilmek ve bunu yaparken de doğanın ve insanın en az şekilde etkilenmesini sağlamaya çalışmak yer alıyor. Şirketin 2020 yılına kadarki bir diğer hedefi ise, 26 yeni fabrikanın daha faaliyete geçmesi ve altı yeni ulusal iştirak kurulması üzerine. Sika, hali hazırda yüzde 6-8 oranında gerçekleşen yıllık büyüme oranları ile 2020’ye kadar yüzde 14-16’lık bir FVÖK ve işletme faaliyetlerinden gelen yüzde 10’un üzerinde serbest nakit akışı hedefliyor.
 
Yıllık cirosu 300 milyon TL olan Sika, 2016 yılında 5,75 milyar İsviçre Frangı yıllık satış gerçekleştirdi. 17 binden fazla çalışanı bulunan Sika’nın patentleri arasında Türkiye’de bulunan ürün yok, dünya genelindeki patentlerin ise üretimi Türkiye’de de yapılıyor. Bunun yanı sıra Sika’nın 27 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren şirketi Sika Yapı Kimyasalları A.Ş., pazarın önde gelen mastik ve yapıştırıcı üreticilerinden ABC Kimya ve Dış Tic. A.Ş.’yi satın aldı. Satın almayla ilgili Sika Türkiye Genel Müdürü Bora Yıldırım, yurtiçi pazarının yanı sıra özellikle Ortadoğu ve Afrika pazarlarında da Sika’nın mevcut satış kanalının ABC ürün portföyünden istifade edeceğinden ve Türkiye’nin ihracat potansiyeline katkı sağlayacaklarının altını çiziyor.