Sigortacılar kârlılığa odaklandı

0
29

Türkiye Sigorta Birliği verilerine göre, bu yılın ilk dokuz ayında elementer branşta sigorta şirketleri 579,3 milyon TL zarar etti. Zararın ağırlıklı olarak toplam prim üretiminin yüzde 50’den fazlasını oluşturan kasko ve trafik sigortalarından geldiği biliniyor. Bu durum şirketlerin stratejilerini de “kârlılığa” çevirmiş durumda. Axa Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Henri de Castries Türkiye ziyaretinde sektördeki kârsızlığa vurgu yaparak, “Türkiye’de daha önceden kârlılık oranlarımız yüksekti. Şu an ise değil; bu bizim için kaygı verici” diyor. Castries, sektörde yapılan mevzuat değişikliklerinin pazarın evrilmesine yol açtığını ve kârlılıkların düştüğünü, bundan sonra neler olacağını dikkatle izleyeceklerini vurguluyor.

Şu anda sigorta sektörünün GSMH’den aldığı pay yüzde 1,5 seviyelerinde. Bu oran gelişmiş ülkelerde yüzde 11’lerde. Sigorta penetrasyonun düşük olması nedeniyle pastadan daha fazla pay kapma yarışındaki şirketler “fiyat rekabetine” giriyordu. Zaten kârlılık oranlarının düşük olduğu sektörde bu politikanın şirketlere avantaj getirmediği ortada. Son dönemde şirketlerin “fiyat rekabeti” yerine kârlılığa odaklanması dikkat çekiyor. Nitekim, geçtiğimiz yıl Hollanda menşeli Kibele B.V.’ye satılan ve eylül itibariyle unvanı Aviva’dan Unico Sigorta’ya çevrilen şirketin CEO’su Cenk Tabakoğlu da buna vurgu yapıyor.

Öte yandan, satış sürecinde daha kapalı ve durağan bir yapıya bürünen şirketin, yeni markasıyla bir dinamizm kazandığı dikkat çekiyor. Cenk Tabakoğlu’nun verdiği bilgilere göre, bu satışlara da yansımış. Bu başarıda şirketin marka değişimini başlatmadan önce hem hem çalışan hem de acentelere isim önerilerini götürmesi ve “Unico” markasının yapılan oylamayla seçilmesi etkili olmuş.
 
BİREYSEL ALACAK SİGORTASI SATIYOR

Şirketteki dinamizm sadece satışlarda değil, yeni ürünlerin oluşturulması konusunda da kendini gösteriyor. Unico Sigorta, müşteri ve acentelerden gelen talepler doğrultusunda “bireysel alacak sigortası” ürünü satışına başlamış. Bilindiği gibi alacak sigortası uygulaması Türkiye’de ağırlıklı olarak ticari işlerde kullanılıyor. Özellikle kredi kartına taksit sınırlandırması sonrasında mağazaların kendilerinin taksitli satışlara başladığını hatırlatan Tabakoğlu, “Alacak riski sigortasının bireyler için de bir ihtiyaç olduğunu gördük. Bunu Türkiye’de en iyi yapan şirket olmak istiyoruz” diyor. Bu arada, bireysel alacak sigortasının Unico’nun ürün portföyü içinde yüzde 20-25 pay alması öngörülüyor. Başka yeni ürünlerinin de olacağını kaydeden Tabakoğlu, müşterilerinin şekillendirdiği kasko ürününün yakında duyurulacağını belirtiyor.
Öte yandan, dijital dönüşüme ağırlık vereceklerini vurgulayan Tabakoğlu, bunun için 5 milyon lira harcayacaklarını söylüyor. “Daha iyi nasıl yaparız?” sorusunu kendilerine sorduklarını ve buna göre çalışmalar yaptıklarını dile getiren Tabakoğlu, “Sektörün en inovatif şirketi” olmak istediklerini kaydediyor.
Sektörün en büyük sorununun kârsızlık olduğunu vurgulayan Tabakoğlu, “Aynı şeyler yapılırsa, aynı sonuçlar alınır. Şimdi nasıl farklı şeyler yaparız diye bakıyoruz. Klasik bir sigorta şirketi olmayacağız” diyor. Bu sene kâra geçmeyi öngördüklerini anlatan Tabakoğlu, müşterilerin sigortayı ihtiyaç değil, lüks bir harcama olarak gördüklerini, yapacakları çalışmalarla bu algıyı değiştirmek istediklerini söylüyor.
Beş yıl sonra sektörün en kârlı şirketi olmak isteyen Unico, buna yeni ürün ve müşteriyle daha fazla diyaloğun yanı sıra acentelerine de seviye atlatacak olan dijital dönüşümle ulaşmayı planlıyor. Kârlılığın sadece Unico’nun değil, sektördeki diğer şirketlerin de birinci gündem maddesi olmayı sürdüreceği görülüyor.