Setur, seyahat kalitesine odaklandı

0
85

SIYASI KRIZLER VE TERÖR SALDIRILARI nedeniyle son yıllarda kötü bir dönemden geçen turizm sektörü, 2018 yılına olumlu başladı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2018 yılı ilk çeyrek sonuçlarına göre, Türkiye turizm  geliri bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 31,3 artarak 4 milyar 425 milyon 237 bin dolar olarak gerçekleşti. Turizm gelirinin (cep telefonu dolaşım ve marina hizmet harcamaları hariç) yüzde 76,1’i yabancı ziyaretçilerden, yüzde 23,9’u ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi. Birinci çeyrekte yapılan harcamaların 440 milyon 275 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturuyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) Türkiye’ye gelen yabancıların aylara göre verilen sayıları incelendiğinde ise 2018’in ilk dört ayında 2017’nin ilk dört ayına kıyasla yaklaşık 2 milyon kişi daha fazla yabancı geldiği görülüyor.

2017 yılının turizm sektörü açısından pansuman bir yıl olduğuna dikkat çeken Setur Genel Müdürü Ahmet  Sönmez,  2015 ve 2016 yıllarında yaşanan zorlukların yavaş yavaş aşıldığına değiniyor. 2016 yılında Fortune Türkiye’nin açıkladığı  Türkiye’nin en büyük ilk 500 şirketi arasında 148. sırada yer alan Setur, bu sene bir sıra gerileyerek 149. sırada yer aldı. 2016 yılını 1,3 milyar TL’lik net satış ve yüzde 10,9’luk net satış değişimi ile kapayan Setur, 2017 yılında ise net satış gelirlerini artırdı. Setur 2017 yılında Setur yıllık cirosunun önemli bir payını oluşturuyor. Setur Duty Free, Türkiye’nin tüm kara ve deniz gümrük çıkış kapılarında, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki butik mağazalarda ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda geniş ürün gamı ile faaliyet gösteriyor. 1,6 milyar TL’lik net satış ve yüzde 28,6’lık net satış değişimi gerçekleştirdi. Şirket, 2018 yılında 2 milyar TL’yi aşan bir satış hacmi hedefleniyor.

Setur turizm sektörünün en eski oyuncularından biri. 54 yıldır sektörde faaliyet gösteren şirket, Koç Holding şirketlerinden biri olarak kuruldu. Sektöre, duty free olarak başlayan Setur, turizm alanında yurt içi ve yurt dışına dönük tur operatörlüğü ile otel satışı, IATA uçak bileti satışı, vize hizmetleri, kongre ve seminer organizasyonları, outgoing ve yurt dışı eğitim başlıklarında hizmetler sunuyor.

Setur’da yaklaşık üç yıl önce Duty Free’den sorumlu genel müdür yardımcısı olarak göreve başlayan Sönmez, 2017 yılının başında ise Setur’a genel müdür olarak atandı. Teknolojinin gelişimi ile sektöründe kabuk değiştirdiğine değinen Sönmez, insan kaynağından, iş yapış şeklinden ve kurum kültüründen güç alarak, şirketi yeni teknolojik atılımlara hazırladıklarından bahsediyor.

2001 yılında Türkiye’nin en büyük online kurumsal seyahat portallarından “BookinTurkey.com”u bünyesine alan Setur, 2017 yılında bu platformu “Seturbiz.com” ismiyle yenileyerek dijital alanda önemli bir atılım gerçekleştirdi. Şirketlerin seyahatlerini daha etkin, verimli, bilinçli, kontrollü ve risksiz yönetebilmesi için tüm birimlerin mevcut süreçlerine ve ihtiyaçlarına çözüm sunmayı hedefleyen Setur, Seturbiz.com’da seyahat süreç yönetim alternatifleri sunuyor. Kurumların seyahat ihtiyaçlarının dijitalleştirilmesi üzerine uygulamalar sunan Seturbiz.com, şirketlere kendi seyahat prosedürlerini online ortamda oluşturma olanağı sağlıyor.

Son açıklanan sayıya göre, bin 350 kişilik çalışan sayısına sahip Setur’da çalışanların yaş ortalaması ise 31. Gerek Duty Free’de gerekse turizmde organizasyonel değişiklikler yaptıklarına değinen Sönmez, özellikle yönetim kademesini gençleştirdiklerine değiniyor. Şirketin kadın çalışan sayısı yüzde 43. Setur Duty Free tüm yurda yayılan havalimanları, kara sınır kapıları ve deniz limanlarında yaklaşık 15 bin metrekarelik alanda, 19 bölgede, 45 mağazasıyla gümrüksüz satış mağazaları işletmeciliği yapmakta ve bu faaliyetler Setur yıllık cirosunun önemli bir payını oluşturuyor. Setur Duty Free, Türkiye’nin tüm kara ve deniz gümrük çıkış kapılarında, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki butik mağazalarda ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda geniş ürün gamı ile faaliyet gösteriyor.

İKİ YIL ÖNCE HAYATA GEÇİRİLEN  SeturSelect, kişiye görülmesi gerekilen yerlerin dışında orada vakit geçirmek, yerel insanlarla temas kurmak, yerel mutfağı tatmak ve tüm bunları o konuda uzman biriyle yapmak istiyor” diyor. Rotası özel zevklere göre hazırlanan tüm SeturSelect seyahatleri ile verilen hizmetler, bütçeye uygun otel seçenekleri, ulaşım alternatifleri, restoran önerileri, vize işlemleri desteği, rehberlik hizmetleri ve turlarını kapsıyor.

SeturSelect’in ilk defa gerçekleştireceği 2018 programında yer alan turlar ise şöyle: “Sunay Akın ile Paris sokaklarında”, “Tan Sağtürk eşliğinde kültür, sanat şöleni turu”, “Prof. Dr. İlber Ortaylı ile Lübnan’da uygarlıkların izinde” ve “Ayhan Sicimoğlu ile Sicilya”. Ayrıca “Pieomonte gurme turu”, aralarında 16 michelin yıldızlı dünyaca ünlü şef “Gordon Ramsey”in kreatörlüğünde hazırlanmış yemeklerin tadılacağı “İtalya’nın lezzetleri turu”, “Baden Baden detoks&Dünya Dans Galası turu”, her  yıl dokuz gün süren ve herkesin birbirinin üzerine un ve yumurta attığı “Aste Nagusia Festivali (Bilbao-Bordo)” ve “Sonbaharda Japonya turu (Koyo zamanı)” ilk defa organize edilen programlar arasında bulunuyor. İş seyahatleri dışında çok sık seyahat etme fırsatı bulamadığından bahseden Sönmez, yakın olarak favori destinasyonlarını Barselona, Paris ve Londra olarak sıralıyor. Sönmez’in daha uzak destinasyonları ise Hindistan ve Afrika.