‘Ses durduysa uyanma zamanıdır’

0
62

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin enerji, ham madde, ara malı gibi stratejik alanlarda sektörün yeniden doğması için gerekli olan ne varsa hükümet olarak mutlaka yapacaklarını belirterek, “Gerekiyorsa tek tek, bire bir o sektörle ilgili firmalarımızla konuşacağız. Gerekiyorsa gayet şeffaf, kamuoyuna açık şekilde, bir tek firma için eğer Bakanlar Kurulu kararı veya kanun gerekiyorsa bunu yapacağız.” dedi.

Zeybekci, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci’yi Bakanlık’ta kabul etti.

Denizli’den gelenleri gördüğü zaman memleketini görmüş gibi olduğunu dile getiren Zeybekci, çocukluğunda patos makinesi ve tezgah gürültüsünde uyuduğunu söyledi. Zeybekci, “O üretimin gürültüsü, eğer çalışma sesleri o gürültü varsa problem yok, uyuyabiliriz. Eğer ses durduysa uyanma zamanıdır. İnşallah tüm Türkiye’miz, tüm çarklarımız, tüm üretim tesislerimiz her şeyi ile çalışacak.” diye konuştu.

Türkiye’nin gerek terörle ilgili gerekse bölgesel birtakım sıkıntılar yaşadığını ancak bunların hepsinin geçici olduğunu vurgulayan Zeybekci, kişi başına milli gelir 17 bin 20 bin dolar seviyesine ulaştığında şu andaki problemlerden kurtulunacağına dikkati çekti. Türkiye markasının hak ettiği seviyeye ulaşması gerektiğini dile getiren Zeybekci, “Vatan ve Türkiye’nin birlik ve beraberliği söz konusu olduğunda gerisi teferruattır bilinciyle bunu sizlerle beraber yapacağız.” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım başta olmak üzere bütün aktörlerle bir ara gelerek yeniden bir ihracat, kalkınma ve yatırım seferberliği başlatılacağını bildiren Zeybekci, şöyle devam etti:

“Önümüzdeki dönemde yatırım teşvikleriyle ilgili Sayın Başbakanımızın söylediği, yatırımcının önüne turkuaz halı sermek derken, o fiziksel halı değil. Yatırımcımızın yatırım yapması için gereken ne varsa bunu bir bir konuşacağız. Bazı stratejik alanlarımızda o alanlardaki eksikliklerin giderilmesi. Türkiye’nin stratejik alanlarda gerek enerji gerek ham madde gerek ara malı gerekse o sektörde yeniden doğması için gerekli olan ne varsa bunu hükümet olarak mutlaka ve mutlaka yapacağız. Gerekiyorsa tek tek, bire bir o sektörle ilgili firmalarımızla konuşacağız. Gerekiyorsa gayet şeffaf, kamuoyuna açık şekilde, bir tek firma için eğer Bakanlar Kurulu kararı veya kanun gerekiyorsa bunu yapacağız. İhracat seferberliğini Türkiye yeniden başlatmalı.”

Türkiye’nin yüzde 5’in üzerinde büyümesi gerektiğini vurguladıklarını hatırlatan Zeybekci, bu noktaya ulaşılması için ülkenin kullanamadığı insan kaynakları, yer altı ve yer üstü kaynakları ile akıl zenginlikleri gibi tüm zenginliklerin değerlendirilebilme oranının artırılması, katma değere dönüştürülmesi ve bunların ihracata dönüştürülmesi halinde olmayan bir paranın yaratılmış olacağını söyledi. Bunun hükümetinin başlatacağı yeni ihracat seferberliği ile mümkün olabileceğini ifade eden Zeybekci, Başbakan Yıldırım’ın başkanlığında bu konuda yoğun bir çalışma yürüttüklerini ve yakın zamanda açıklayacaklarını bildirdi.

‘SURLARIMIZIN İÇİNİ REFAH İÇİNDE TUTMAMIZ LAZIM’
Ülke olarak pasif ve edilgen kalınması halinde, bölgesindeki sorun yaşayan ülkeler gibi sıranın Türkiye’ye geleceğini belirten Bakan Zeybekci, şunları kaydetti:

“Kale surlarımızın içini refah içinde tutmamız lazım. Kardeş coğrafyalarımızda bu operasyonlardan oradaki insanların menfaatine aykırı olanları engellememiz lazım. Bunların sancıları önümüzdeki günlerde yaşanmaya devam edecek. Bu terör örgütü üyelerinin gerek İstanbul’da Vezneciler’de ki öğrenciliğimizin geçtiği yerlerdir, gerek dün Midyat’ta siviller, polis kardeşlerimizi şehit eden o hainlerin mantığı, niyeti asla ve asla benim Kürt kardeşim değil. Asla olmadı. Bu hainler eli kanlı hainler, yüzde 100 birilerinin maşası. Bunların başka hiçbir niyeti yoktur. Bunların oradaki Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kalkınmasının diğer bölgelerden aşağıda olması gibi bir kaygıları olmadı. Bunlara karşı en büyük ilacımız birlik, beraberlik ve kardeşlik. Birlik, beraberlik, kardeşlik ilacıyla bunların kökünü kazıyacağız. Bu musibetten böyle kurtulacağız. Oralar onlara dar gelecek. Orada benim Kürt kardeşim onlara tepkisini açık açık koymaya başladı.”

Nihat Zeybekci, söz konusu bölgedeki bir ilde memur aileye 7 Haziran seçimlerinde yapılan baskıyı aktardı. Zeybekci, “Aradığımda 7 Haziran seçimlerinde geliyorlar, memur ailenin kapısını çalıyorlar. ‘Akşam bize en azından boş oy pusulasını getirmezsen başına gelecekleri sen düşün’ diyen bir zihniyetle bugün bunlar, hani o barış güvercini, Türkiye partisi denilenlerin yaptıkları buydu ama artık bu millet onları orada barındırmayacak. Vatan hainlerini barındırmayacak. Bunlar bu terör eylemlerine devam edecekler. Güvenlik güçlerimiz bunları hakikaten dünyada eşi benzeri olmayan bir ciddiyetle ve iyi şekilde takip ediyorlar. Birçoğu engelleniyor, haddi bildiriliyor. İnşallah bunlar halledilecek.” ifadelerini kullandı.