Sensormatic’ten elektronik fiyat etiketleri

0
216

YILLAR ÖNCE ABD’DE kendime bir tank maketi satın aldığımda kutuda 11,99 dolar olan fiyatın kasada 13,99 okunması dikkatimi çekmişti. Kasada biraz da utanarak fiyat farkının o kadar önemli olmadığını ancak böyle bir farkın bulunduğunu söylemiştim. Bu durum birden bir panik havası yaratmış ve bir çalışan hızla ürünün bulunduğu rafa giderek fiyatları kontrol etmişti. Benden düşük olan fiyatın karşılığını tahsil ederken kasiyer kız, o iki dolarlık farkın aslında çok önemli olduğunu ve yüksek fiyatı tahsil etmeleri durumunda kapatma cezası alacaklarını söylemişti. Bundan yıllar sonra Türkiye’de bir elektronik perakende zincirinden kendime harici disk aldığımda kasada aynı durumla karşılaştım. Bu sefer kasiyer arkadaş, reyon sorumlusunun etiketi değiştirmeyi unuttuğunu ve benden düşük fiyatı tahsil etmeleri durumunda farkı reyon sorumlusundan tahsil etmelerinin gerekeceğini söyledi. Durum böyle olunca yüksek fiyatı kabul ettim. İlkinde ABD’de ekonomik kriz olduğu için perakendeciler satışlarını artırmak amacıyla fiyatları düşürüyordu; ikincisinde ise Türkiye’de kur yukarı gittiği için perakendeciler fiyatları artırıyordu. Her iki koşulda da fiyatalar hızla değişiyordu.

Günümüzdeki krizler bir yana perakendeye hareket getirmek için düzenlenen kampanyalar bile fiyatlarda yoğun bir hareketlilik yaratıyor. Mobil ve online alışveriş kanallarının gelişmesi fiziksel mağazalarda hızlı ve verimli alışveriş deneyimi sunmayı zorunluluk haline getiriyor. Sensormatic’in sunduğu elektronik fiyat etiketi çözümü, Nesnelerin İnterneti (IoT) tabanlı bir uygulama olarak buna hizmet ediyor. Market reyonlarında rafa yerleştirilen etiketler, akıllı sensörleri ve anlık güncellenebilen dijital fiyat ekranı sayesinde stok takibini, ürün yönetimini, fiyatlarda yapılacak güncellemeleri ve mağaza içi anlık promosyonları daha iyi yönetmeyi sağlıyor. Tamamen kablosuz olarak çalışan etiket teknolojisi, fiyat güncellemelerini merkezi bir sistem üzerinden hızlı ve hatasız yapmaya imkan tanıyarak mağaza personelinin yükünü de hafifletiyor. Uygulamanın sağladığı verimlilik buradan geliyor. 90 bin ürünün fiyatını bir saat içinde değiştirebilen sistemde tüm fiyatların tek merkezden kontrol edilmesi, reyon ve kasa arasındaki her türlü fiyat tutarsızlığının önüne geçiyor. Böylece mağaza içi operasyonları iyileştiren perakendeciler, sahip oldukları iş gücünü daha yüksek katma değerli süreçlere yönlendirebiliyor. Perakende mağazalarının satışlarını artırarak, rekabette öne çıkmak için en önemli kozlarından biri hâline gelen anlık mağaza içi promosyonların yönetimi elektronik fiyat etiketleriyle önemli ölçüde kolaylaşıyor. Promosyonlu ürünlere ait akıllı etiketlerin flaş sinyali vermesi, müşterinin dikkatini bu ürünlere çekiyor ve yapılan kampanyalar daha etkin sonuçlar veriyor. 

MÜŞTERİLER VE ÇALIŞANLAR IÇIN HIZLI ALIŞVERİŞ DENEYİMİ
Alışveriş yaparken mağaza içinde ürün arayarak kaybolmadan kaynaklanan zaman kaybına son veren elektronik fiyat etiketleri çözümünün mobil uygulamasını indiren müşteriler, satın alacakları ürünlerin listesini mağazaya gelmeden hazırlayarak fazladan zaman kazanabiliyor. Perakendecilerin kendi uygulamalarıyla entegre çalışan bu altyapı sayesinde müşteri mağazaya girdiği anda, satın alacağı tüm ürünleri sepetine atabileceği en verimli rota uygulama üzerinde görüntüleniyor. Böylelikle müşteriler alışverişlerini en hızlı biçimde tamamlayıp, vaktini daha verimli kullanabiliyor. Mağazanın mobil uygulamaya sahip olmaması durumunda ise kiosk kurulumlarıyla müşteriye satın alacakları ürünlerin rotası çizilerek, çok daha verimli ve kişiye özgü bir alışveriş deneyimi sağlanıyor. Tüketicilerin mağazaya gitmeden çevrimiçi olarak verdikleri siparişlerdeki ürünleri raflardan toplaması gereken mağaza personeline de hız ve kolaylık sağlayan uygulama, her bir ürünün mağaza içindeki konumunu anında tespit ediyor ve mağazanın dört bir yanındaki ürünlerin toplanması için en verimli rotayı oluşturuyor. Mağaza personeline düşen tek iş, haritayı takip ederek geldikleri reyonda flaş sinyal veren elektronik fiyat etiketini bulup, ilgili ürünü almak oluyor. Reyondan her bir ürün alındığında, bir sonraki etiket sinyal vermeye başlıyor ve böylelikle gelen siparişler son derece hızlı ve hatasız bir biçimde sepette toplanıyor.