Sberbank: Rusya’da geniş çaplı bankacılık krizi var

    0
    19

    Sberbank Başkanı German Gref, Rusya’da şu anda büyük çaplı bankacılık krizinin yaşandığını bildirdi.

    Gazetecilere konuşan Gref,  bankaların sıfır kar ettiğini açıkladı.Eylül ayında açıklamalarda bulunan Gref, 2016’nın ilk yarısında Rusya’daki makroekonomik durum nedeniyle bankalarının zor durumda kalacağını belirtmişti.
       
    Bankacılık sektöründeki bu zor duruma 1990’ların sonundan bu yana hiç rastlamadığını kaydeden Gref, şöyle devam etti:
       
    ” Merkez Bankası’nın bankacılık sektöründe temizleme yaptığını görüyoruz. Nasırlı parmağa basmaya gerek yok, biz zaten Merkez Bankası’nın bu konuda yaptıklarını görüyoruz.  Bankacılık sektöründe durum çok zor. 1990’ların sonunda bile bu durumla karşılaştığımı hatırlamıyorum. Son 20 yılda ilk defa bu kadar uzun süren krizle karşılaşıyoruz.  Ancak 2008-2009 yıllarını yaşamamız iyi oldu bankalar buradan ders çıkardı ama devlet her halükarda büyük bankaları destekledi. Devlet bankaların desteklenmesi için trilyon ruble ayırmasaydı durum daha dramatik olabilirdi.”

    MALİYE BAKANLIĞI KABUL ETMİYOR
    Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Alexei Moiseyev, Rus bankacılık sektöründe hali hazırda sistemsel riskler olmadığını, bankaların sermaye seviyeleri ve likiditeye ulaşımlarının her hangi bir endişe yaratacak durumda olmadığını söyledi. 
       
    Moiseyev, “Uygulanan anti-kriz destek tedbirleri bankalar üzerinde ciddi pozitif etki yaptı ve IMF gibi kurumlardan pozitif geri dönüşler aldık” diye konuştu.