SAP Leonardo, iş dünyasının rönesansının peşinde

0
76

SAP Forum 12 Ekim’de perde açtığında bir araya gelecek 5 binden fazla profesyonelin dikkatini çekecek en önemli başlıklardan biri, SAP’nin dijital inovasyon sistemi ile değişen iş modelleri olacak. İsim benzerliği olabilir ama Leonardo da Vinci’nin Avrupa’da Floransa’dan bütün kıtaya yayılan Rönesans konusunda üstlendiği rolün bir benzerini SAP Leonardo iş dünyasında insanları, nesneleri ve iş süreçlerini “akıl” ile birbirine bağlayarak sahneleyecek.

Bunun ne anlama geldiğini anlamak için SAP Genel Müdürü Uğur Candan’a kulak vermek yeterli. Candan, “SAP olarak sadece dijitalleşmeyi hızlandıran çözümler üretmiyoruz, aynı zamanda SAP Leonardo dijital inovasyon sistemi ile dijital dönüşüm yolculuğunun her aşamasında müşterilerimizin en yakın destekçisi ve yol arkadaşı oluyoruz. Hız ve paylaşımın çok önemli olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Bugün, iş dünyasında öne geçebilmek için iş modellerimizi yeniden tasarlamalı, yeni teknolojileri, buluttaki fırsatları ve hızı keşfetmeliyiz. Genişletilen içeriği ve yenilenen bileşenleriyle SAP Leonardo, IoT (nesnelerin interneti) ve bulut çözümleriyle dijital dönüşümün en büyük yardımcısı olacak” diyor. Böylece SAP, Endüstri 4.0’da dijital dönüşüm hikayeleri, bulut, büyük veri, yapay zeka, öğrenen algoritmalar, nesnelerin interneti gibi çığır açan teknolojiler ve dijital çağın gündeminde yer alan tüm konulara hitap etme gücünü elde edecek. 

SAP İstanbul’daki foruma Frankfurt’taki toplantının ardından antrenmanlı olarak çıkıyor. SAP Leonardo Live Zirvesi, bu yıl Almanya’nın Frankfurt kentinde 1500’ün üzerinde katılımcı ile gerçekleştirildi. Leonardo Live Zirvesi’nde Leonardo’nun bazı kullanım alanları dikkat çekti:
¬ Connected Products ile kompleks ürünlerden sensörle veri toplama, analiz ve stok güncelleme
¬ Connected Manufacturing ile sahadan toplanan verilerle üretim yönetimi, üretim performansı ve enerji tüketimlerinde verimlilik artışları
¬ Connected Assets ile ekipmanlar için kestirimci bakım ve şirketler arası ekipman yönetimi
¬ Connected Fleet araçlardaki sensörlerle araç ve filo için performanstüketim-sigorta analitikleri
¬ IoT Platformu ve Veri Hizmetleri ile sensörlerden verilerin toplama koşulları, toplandıkları platformlar ve bu veriyle uygulama geliştirme hakkında SAP’nin sunduğu çözümler.

SAP müşterilerinin elde ettikleri veriden işleri için değer yaratmalarını ve birer dijital işletme haline gelmelerini sağlayan SAP Leonardo dijital inovasyon sisteminin bir parçası olan IoT çözümleri; büyük veri ve iş analitiğindeki gelişmelerden, SAP Bulut Platformu’nun insanları, nesneleri ve işletmeleri birbirine bağlama yeteneğinden ve öğrenen makineler gibi teknolojilerden yararlanarak, dijital lojistik, üretim (dijital ikiz) ve varlık yönetimi alanlarında IoT ve Endüstri 4.0 stratejilerinin gerçekleştirilmesine olanak tanıyor. SAP Leonardo Dijital İnovasyon sistemi, Nesnelerin İnterneti (IoT) ve farklı endüstriler için yeni hızlandırıcı çözümleri, bulutta kurumsal uygulamalar tasarlamayı sağlayan SAP Build için zenginleştirilmiş araçları ve iş ortaklarına sunulan SAP Bulut Platformu için yeni Bulut Kurulum paketlerini kapsayacak şekilde genişletildi.

SAP, Frankfurt’ta düzenlediği SAP Leonardo Live zirvesinde, SAP Leonardo çözüm ailesi ile sunduğu yeni dijital inovasyon hizmetlerini ve araçlarını duyurdu. Dijital inovasyona giden yolda işletmelerin en büyük yardımcısı olacak SAP Leonardo, Nesnelerin İnterneti (IoT) için hızlandırıcı çözümleri, SAP Build için zenginleştirilmiş araçları ve iş ortaklarına sunulan SAP Bulut Platformu için iş ortaklarına yönelik yeni Cloud Foundry (Bulut Kurulum) paketlerini kapsayacak şekilde geliştirildi. Bu yeni servislerin her biri, müşterilerin dijitalleşmeye giden yolda ihtiyaçlarına en uygun SAP çözümüne karar vermeden önce yenilikçi teknolojileri ve iş modellerini pilot bir kapsam üzerinde deneyimlemelerine imkan sağlıyor. Şirketler Leonardo inovasyon hizmetleri ile; tasarımcılar, iş dönüşümü uzmanları, endüstri uzmanları ve teknoloji danışmanları gibi stratejik öneme sahip uzmanlara erişim sağlayabiliyor; bu teknoloji ve araçları, SAP’nin iş ve BT uzmanlığını birleştirerek ihtiyaçlarına özel tasarlanmış bir inovasyon yolculuğuna başlıyorlar. Bu sayede, SAP’nin en iyi uygulama (best practise) süreç danışmanlığı ve kendilerine atanan inovasyon koçu ve deneyimli BT profesyonellerinin desteği ile dijital dönüşüm projelerinin ilk adımını SAP Leonardo çözümleri üzerinde hayata geçirebiliyor ve esas yatırım kararı öncesinde, daha küçük bir iş modeli ile test edebiliyorlar.

SAP Bulut Platformu IoT hizmetleri taşıyıcı altyapısını kullanan SAP Leonardo IoT Edge, SAP Digital Manufacturing Insights gibi diğer iş çözümleriyle entegre çalışıyor.  Üretimin farklı aşamalarıyla ilgili eksiksiz bir görünürlük sağlamak için bulut tabanlı ve çok katmanlı bir iş analitiği platformu olan ‘Digital Manufacturing Insights’, üretim sahası ile güvenli ve kesintisiz bir entegrasyona sahip. ‘Digital Manufacturing Insights’, yeni nesil yüksek duyarlılıklı IOT verisi ile kurumsal verinin beraber yorumlanarak, şirketlerin en doğru iş kararlarını almalarını sağlıyor. SAP’nin dijital üretim ve IoT çözümlerinin birlikte kullanımı, operasyonların uyumlu yönetimine ve etkin Endüstri 4.0 stratejilerine olanak tanıyor.

Dijitalleşen dünyada işletmelerin bir yol ayrımında olduğunun altını çizen SAP Dijital İş Hizmetleri Yönetim Kurulu Üyesi Michael Kleinemeier; “SAP Leonardo İnovasyon Hizmetleri, bu yol ayrımında müşterilerimize yeni teknoloji yatırımları yapmadan önce bu teknolojileri denemeleri ve işletmelerine en uygun olanı seçmeleri için güvenli bir yöntem sunuyor” diyor. SAP Leonardo, Data & Insights’tan Sorumlu Başkan ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mala Anand Leonardo’nun çok kritik bir dönemde ortaya çıktığını belirterek şöyle konuşuyor: “Dünya çapında CEO’ların yüzde 70’inden fazlası, önümüzdeki üç yılın son 50 yıldan daha kritik olacağını düşünüyor ancak sadece yüzde 5’i, rekabette avantaj sağlayacak şekilde dijital inovasyona hakim olduklarını hissediyor. SAP olarak temel iş uygulamalarımıza entegre olabilen inovatif özellikler ve yeni yetenekler sunarak müşterilerimizin iş modeli ve süreç değişikliklerini yönetmelerine yardımcı oluyor; kurumların dijital dönüşümün değerini hızla ve makul maliyetlerle fark etmesine destek oluyoruz.”

APPLE İŞBİRLİĞİ İLE IOT UYUMLU VARLIK YÖNETİMİ
SAP’nin Apple ile iş ortaklığının bir sonucu olan ‘SAP Asset Manager’ mobil uygulaması, temel varlık yönetimi süreçlerini mobil hale getirerek, profesyonellere destek sağlıyor. Bu uygulama, iOS tasarım dili uyumlu SAP Fiori® ön yüzleri ile neredeyse son kullanıcı mobil uygulamaları gibi kolay ve keyifli bir kullanıcı deneyimi sunuyor. SAP bu uygulamayı, ‘SAP Asset Intelligence Network’ ve ‘SAP Predictive Maintenance and Service’ gibi SAP Leonardo IoT yeteneklerinden yararlanan dijital çözümlerle bağlayarak, varlık yönetimi, mobil çalışan verimliliği ve geniş IoT ekosistem ve yazılımcı ağı ile birlikte çalışabilirliği daha yukarılara taşımayı hedefliyor.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM VERSİYONLAMAYI GEREKTİRİYOR
SAP Leonardo çözüm ailesi kurumsal sürümü, müşterilerin dijital dönüşümlerini desteklemek üzere tasarlanmış tüm bileşenleri içeriyor. Burada SAP’nin dijital dönüşümün en önemli bileşeni olan versiyonlama konusundaki başarılı performansı dikkat çekiyor. Bileşenler şu şekilde sıralanıyor:

¬ Showroom – Müşterilerin, başarılı inovasyon örneklerini, teknoloji modüllerini ve entegre iş senaryolarını keşfetmelerini sağlıyor
¬ Digital Design Zone (Dijital Tasarım Alanı)– Müşterilere, inovasyon yolculuğunun herhangi bir noktasında uzman rehberlik sağlanıyor
¬ Empowerment sessions (Güçlendirme oturumları) –Müşterilerin kendi yetki ve olanaklarıyla uygulama oluşturabilmeleri için gerekli hızlandırıcı hazırlık seanslarını kapsıyor
¬ Innovation platform (İnovasyon platformu)–İnovasyon hızını artırıyor Bu kurumsal sürüm, sadece SAP’nin, SAP MaxAttention™ çözümünü, SAP ActiveEmbedded hizmetlerini ve SAP Value Assurance hizmet paketlerini içeren premium sözleşme portföyü müşterilerine sunuluyor.

SAP Leonardo’nun sunduğu yeni çözümler ise şu şekilde sıralanıyor:
¬ SAP Leonardo IoT Bridge: Operasyondan sorumlu yöneticiler için benzersiz bir süreç görünürlüğü ve gerçek zamanlı aksiyon alma imkanı sunan yapılandırılabilir, rol tabanlı bir dijital komut merkezi.
¬ SAP Global Track and Trace: Tedarik zinciri ağları arasında nesnelerin ve iş süreçlerinin uçtan uca takibi ve raporlanması için geliştirilmiş bulut tabanlı çözüm.
¬ SAP Leonardo IoT Edge: akıllı cihazların veri merkezinin dışında olduğu yerlerde, iş süreçlerinin gerçek zamanlı performansı için bulut üzerinden bilgi işleyen, depolayan yazılım.
¬ SAP Digital Manufacturing Insights: süreç optimizasyonunu mümkün kılan, üretim için kapsamlı bir görünürlük sağlayan merkezileştirilmiş, bulut tabanlı bir üretim performansı yönetimi çözümü
¬ SAP Asset Manager: Varlıkların bakım, envanter ve güvenlik süreçlerini yönetmeye imkan tanıyan bulut tabanlı mobil bir uygulama.
¬ SAP Leonardo İnovasyon Hizmetleri’nin kurumsal sürümünde ise dijital dönüşümü desteklemek için tasarlanmış tüm bileşenler bulunuyor.

Showroom, Dijital Tasarım Alanı, Yetkilendirme Oturumları ve İnovasyon Platformu’ndan oluşan bileşenler, inovasyon süreçlerini hızlandırmanın yanı sıra rehberlik de sağlıyor. Kullanıcılar, Showroom bileşeni ile inovasyon kullanım örneklerini, teknoloji modüllerini ve iş senaryolarını keşfedebiliyor. Leonardo’nun bu özellikleri, SAP Forum’u şimdiden ilgi odağı haline getirmiş durumda. 

KONULAR VE KONUKLAR
Kurumsal uygulama ve yazılım alanının öncü şirketi SAP, Ekim ayında düzenleyeceği SAP Forum’da iş dünyasını bir araya getirmeye hazırlanıyor. Bu yıl “Digital Business” temasıyla düzenlenecek olan SAP Forum, paylaşım ekonomisinde işini büyütmek ve verimliliğini artırmak isteyen tüm şirketler için bir buluşma platformu olacak. SAP Forum’da, Endüstri 4.0’da dijital iş modelleri ve SAP’nin en yeni ürün ailesi SAP Leonardo geniş kapsamlı ele alınırken; Akıllı İnsan Kaynakları, Mobil İş Gücü Yönetimi, E-Ticaret’te Yeni Nesil Müşteri Deneyimi, Bulutta Tedarik Zinciri Yönetimi, Dijital Yönetim Kurulu gibi konularda ilham verici sunumlar ve fikir alışverişi yapılacak.

Ayrıca, SAP’nin iş ortaklarının ve perakendeden bankacılığa pek çok farklı sektörden müşterilerinin paylaşacağı dünyadan ve Türkiye’den dijital dönüşüm hikayeleri programda yer alacak. Akfen Holding, Arçelik, Arkas Holding, Assan Hanil, Avrasya Tüneli İşletme A.Ş., Bilkom, CarrefourSA, CMS Jant Sanayii, Coşkunöz Holding, Ekol Lojistik, Enda Enerji, Enerya, Engin LTD, Filli Boya, FLO Mağazacılık, Gelir İdaresi Başkanlığı, İGA, ING Bank, Kadir Has Üniversitesi, Kalyon İnşaat, Karadeniz Holding, Kibar Holding, Otokoç Otomotiv, SARAR, SunExpress, Tofaş, Turkcell, Tüpraş gibi sektörünün öncü kurumları hayata geçirdikleri dönüşüm projelerini ve başarı hikâyelerini aktaracak.

SAP Leonardo için  üç inovasyon servisi 
SAP Leonardo ailesi müşterilerine bugünün dijital dünyasında başarılı olmak için ihtiyaç duydukları araçları, teknolojileri ve uzmanlığı sağlıyor. Nesnelerin İnterneti (IoT), öğrenen algoritmalar (makine öğrenmesi), Büyük Veri (Big Data), kayıt zinciri gibi teknolojiler ve tasarım odaklı düşünme (design thinking) yaklaşımı Leonardo ailesinin temel yapı taşları olarak sıralanabilir. Şirketlerin bu inovatif teknolojileri iş süreçlerine bağlayarak en kısa sürede katma değer yaratabilmeleri için SAP, Leonardo Live zirvesinde duyurduğu üç yeni inovasyon danışmanlık hizmetini sunacak:
• SAP Leonardo Inovasyon Hizmetleri (Ekspres Versiyon): Tüketici ürünleri sektöründe makine ve ekipmanların gerçek zamanlı izlenmesi veya üretimdeki yedek parçaların talebi üzerine 3D baskı yapılabilmesi gibi endüstri ve iş koluna özel geliştirilmiş IoT çözümlerinin hızlı bir şekilde uygulanmasını sağlar. Müşteriler, ekspres sürüm ile çözümü uygulayabilir ve sekiz haftadan daha kısa bir sürede çözümü şirketin ihtiyaçlarına göre özelleştirerek zamanı değere çevirebilir.
• SAP Leonardo İnovasyon Hizmetleri (Açık İnovasyon Versiyonu): Müşterilerin iş süreçlerinde karşılaştıkları kendilerine özgü sorunların üstesinden gelebilmeleri için dokuz hafta içinde konseptten prototipe yepyeni bir çözüm oluşturmalarını sağlar. Bu açık inovasyon versiyonu SAP Bulut Platformu’na erişim sağlar ve Digital Design Zone sayesinde müşteriyi inovasyonun her aşamasında merkeze alarak çevik bir tasarım süreci sunar.
• SAP Leonardo İnovasyon Hizmetleri ( Kurumsal Versiyon): Bu versiyon, açık inovasyon versiyonunun kapsamını genişleterek, müşterilerin paralelde yürüyen farklı işlerine özel birden fazla çözüm üretmesine olanak sunar. SAP Bulut Platformu ve Digital Design Zone’a ek olarak, kurumsal versiyon yetkilendirme oturumlarına ve SAP Leonardo İnovasyon Hizmetleri showroom’una erişim sağlar.