Şanlıurfa Suruç’ta patlama: 28 ölü

0
38

İçişleri Bakanlığı, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki patlamada, ilk belirlemelere göre 27 kişinin hayatını kaybettiğini, 100’e yakın yaralının tedavisine devam edildiğini bildirdi. Sonrasında Şanlıurfa Valisi patlamada en az 28 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

>> Erdoğan: Bu vahşeti işleyenleri lanetliyorum
 
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Şanlıurfa’nın Suruç İlçesinde bugün saat 12.00 civarında bir terör saldırısı yaşandığı belirtildi. İlk belirlemelere göre saldırıda 27 vatandaşın hayatını kaybettiği, can kaybının artmasından endişe edildiği kaydedildi.

Hurriyet.com.tr canlı bombanın IŞİD sempatizanı 18 yaşında bir kızı tarafından gerçekleştirildiği bilgisine ulaştı.

>> Şanlıurfa Suruç’taki patlama piyasayı vurdu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, telefonla aradığı Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ve diğer yetkililerden Suruç ilçesindeki patlama konusunda bilgi aldığı öğrenildi.

HDP’de yarın Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ eşbaşkanlığında, Suruç’ta meydana gelen saldırı gündemli olağanüstü MYK toplantısı düzenleneceği açıklandı.
 
100’E YAKIN YARALI VAR 
Bölgedeki hastanelerde 100’e yakın yaralı vatandaşın tedavisine devam edildiği ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
 
“Bölgede incelemelerde bulunmak üzere teknik ekip görevlendirilmiştir. Güvenlik güçlerimiz vatandaşlarımızın emniyetini sağlamak üzere gereken tüm tedbirleri almıştır. Resmi açıklamalar Şanlıurfa Valiliği tarafından düzenli olarak yapılacaktır. Bunun dışında iddialara itibar edilmemesini önemle rica ediyoruz.
 
“HERKESİ SAĞDUYULU DAVRANMAYA ÇAĞIRIYORUZ”
Ülkemizin birlik ve bütünlüğünü hedef alan bu terör saldırısı karşısında herkesi kenetlenmeye ve sağduyulu davranmaya çağırıyoruz. Ülkemizin huzur ortamına kastetmiş bu hain saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyor, hayatını kaybetmiş olan vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Bu menfur saldırıyı gerçekleştirenleri devletimiz en kısa sürede bulacak, failler yargı önüne çıkartılacaktır.”
 

SURUÇ, KOBANİ’NİN KARŞISINDA YER ALIYOR
Suruç, PYD ile IŞİD arasında yaşanan çatışmalarla gündeme gelen Suriye’nin Kobani bölgesinin tam karşısında bulunuyor. IŞİD’in yoğun saldırılarına karşın kentte kontrolü PYD elinde tutuyor.

GÖRGÜ TANIĞI: “PATLAMA OLURKEN KAMERAM AÇIKTI”
Kobani’deki çalışmaların belgeselini çekmek amacıyla bölgede bulunan ve olaya tanıklık eden Garip Çelik, patlama anını CnnTürk yayınına telefonla bağlanarak anlattı. Görgü tanığı Garip Çelik, canlı bomba ihtamli olabileceğini belirterek “Ben ön taraftaydım çok şiddetli bir patlamaydı. Bu bireysel bir şey mi bilgim yok ama patlama olurken ben çekim yapıyordum, kameram açıktı. Alttan üste doğru oldu, bir poşet ya da çöp torbası olduğunu sanmıyorum, kitlenin tam ortasında oldu patlama, planlanmış gibi…” Çekim yaptığı için patlamayı detaylarıyla gördüğünü belirten Çelik, patlamada iki arkadaşını da kaybettiğini söyledi.

ÜÇ BAKAN SURUÇ’A GİDİYOR
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki patlamayla ilgili, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e bölgeye gidip olayı yerinde inceleme talimatı verdiği bildirildi.

Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Başbakan Davutoğlu’nun, olayı yakından takip ettiği, olayın hemen ardından İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ten Suruç’taki gelişmeler ile ilgili bilgi aldığı kaydedildi.
Açıklamada, “Sayın Başbakanımız Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e bölgeye gidip olayı yerinde inceleme talimatı vermiştir” denildi. 

Suruç’taki gelişmelerle ilgili Başbakanlık’ta, ayrıca Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu başkanlığında bir kriz masası oluşturulduğu ifade edilerek, Başbakan Davutoğlu’nun, Şanlıurfa Valisi ve Suruç Kaymakamı’ndan gelişmelerle ilgili bilgi almaya devam ettiği belirtildi.

GÜL: DAHA ÖNCE DİKKAT ÇEKTİĞİMİZ KONULAR

Kayseri’de bulunan 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bayram ziyaretini tamamlayarak İstanbul’a dönerken, Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’ndeki saldırıya ilişkin, “Daha önce dikkat çektiğimiz konular bunlar” dedi.
 
Dün öğle saatlerinde geldiği Kayseri’de annesi Adeviye, babası Ahmet Hamdi Gül, kardeşi Macit ve yakınlarıyla bayramlaşan 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Erkilet Havalimanı’ndan özel uçakla saat 14.30 sıralarında İstanbul’a hareket etti. Gül, hareketinden önce havalimanındaki Vip salonunda bir süre Suruç’taki saldırıya ilişkin haberleri izledi. Gül, gazetecilerin soruları üzerine, “Çok üzücü bir olay. Tabii aslını bilmiyoruz. Ama çok üzücü. Daha önce dikkat çektiğimiz konular bunlar. İşin aslı ortaya çıkacaktır. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” diye konuştu.

CHP BÖLGEYE HEYET GÖNDERDİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki terör saldırısının yürekleri yaktığını belirterek, terörü ve onu besleyenleri lanetledi. 

Kılıçdaroğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından, “Suruç’taki hain saldırı yüreklerimizi yaktı. Gencecik evlatlarımızı kaybetmenin acısı tarifsiz. Terörü ve onu besleyenleri lanetliyorum” değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan, CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, patlamanın ardından bir heyet oluşturulması ve bölgeye giderek olayın tüm boyutlarıyla incelenmesi talimatını verdi. 

CHP Meclis Grubu’nun koordinasyonunda, Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Sezgin Tanrıkulu ile Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker’den oluşan heyet, Suruç’a hareket etti.

DEMİRTAŞ’TAN AÇIKLAMA
İşte Demirtaş’ın sözleri: ”En önemli konu, artık halkımız kendi güvenliğini almak durumunda.Tüm il ve ilçe teşkilatlarımız kendi güvenlik tedbirlerini almalıdırlar. Bakın iddia ediyorum Suruç’ta açıklama yapacak gençlerin tamamı kayıt altındadırlar. Orada kimler var Emniyet biliyordur. Kimse kimseyi kandırmasın. Devlet oraya kim gelecek kim gidecek biliyor. Böyle günler çok önemlidir. Herkes dayanışma içinde olmalıdır. Biz yarın MYK’da tüm gelişmeleri değerlendireceğiz. Halkımızı da bilgilendireceğiz.”