Sanayide çalışacak işsize günlük 30 liralık destek

0
37

Sanayicinin nitelikli eleman sorununu çözüme kavuşturacak önemli bir adım atılıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) arasında ‘Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği Protokolü’ imzalandı. Protokole göre sanayi sektörüne yönelik düzenlenen mesleki eğitim kurslarına katılanlara verilen 20 Türk Lirası desteğe yüzde 50 oranında zam yapıldı. Star’dan Ercan Baysal’ın haberine göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, sanayi alanında Türkiye’nin açığını kapatmasının önemli ihtiyaçlardan biri olduğunu belirterek “Sanayi alanında mesleki eğitim kursundaki desteği 30 TL’ye çıkarıyoruz. Bu piyasanın derinliğini kazanması için bütün gayretleri ortaya koyacağımızı ifade etmek istiyorum” dedi.

GSS PRİMLERİ ÖDENİYOR
Mesleki eğitim kursları kapsamında sektör ayrımı yapılmaksızın kursiyerlere 20 TL cep harçlığı (yemek ve yol parası) veriliyor. Sanayi sektörüne yönelik düzenlenen kurslara katılanlar için bu rakam 30 liraya çıkarılmış oldu. Ayrıca bu kişilerin GSS primleri de ödenecek. İşe alınmaları halinde ise 54 aya kadar işveren sigorta primlerini devlet ödeyecek. Mesleki eğitimlere katılanlara ücretler günlük olarak veriliyor. Bir ay içinde programa katılanlar 23-24 gün eğitim alıyor.

Böylece sanayi sektöründe mesleki eğitim kursuna katılan 15 yaşını doldurmuş bir işsiz ya da devam sorunu yaşamayacak bir öğrencinin cebine aylık 720 lira geçmiş olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre 2015 yılında 169 bin kişi mesleki eğitim kurslarına katıldı. Bunlardan 40 bin kursiyer sanayi sektörüne yönelik düzenlenen eğitim programından faydalandı. Soylu, toplantıda yaptığı konuşmada 2003’ten itibaren İŞKUR’un 3 milyon 825 bin kişiyi işe yerleştirdiğine dikkat çekti. 38 bin mahkuma koşullu tahliye verilmesi konusunun istihdama yansımasını değerlendiren Bakan Soylu “Bugün atılan adımlarda bu girişleri karşılayabilmeye yöneliktir” dedi.

1.300 LİRAYI BABA OĞLUNA VERMEZ
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, mayıs itibariyle son 12 aylık dönemde 795 bin kişiye yeni istihdam sağlandığını belirterek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TOBB ve İŞKUR olarak Türkiye ekonomisinin istihdam dostu büyümesini güçlendirecek yeni bir atılım hamlesi başlatıldığını söyledi. İstihdam seferberliği ile hem işsizlere hem de firmalara maddi destekler sağlandığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu “Buradan istihdam temin eden bir firma, 54 aya kadar varan sürelerle işveren primi ödemeyecek. Yani SGK prim maliyeti yüzde 50 azalmış olacak” diye konuştu.

SOYLU: USULSÜZLÜK YAPAN MEMURLUKTAN ÇIKARILACAK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu toplantı sonrası 2010 KPSS sorularını hukuka aykırı şekilde elde ettiği tespit edilenlere yönelik düzenlemeye ilişkin bir soruya “Kanun Hükmünde Kararname, usulsüzlükle yapılan atamaların iptal edilmesini öngörmektedir ama bugüne kadar ödenen maaşların geri alınmasına ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Neticede insanlar çalışmışlardır. Çalıştırıp para vermemek angaryaya girer. Usulsüzlük tespit edilenler devlet memurluğundan ayrılacak cezai işlem de devam edecek” dedi. Soylu “Devlet Personel Başkanlığı, Maliye Bakanlığı ile çalışma gerçekleştirdik. Yapılan soruşturmalar neticesinde eğer bir suistimal söz konusu ise buna karışanların soruşturma neticesinde memuriyet hakları sona erecek” diye konuştu.