Şampiyon adayı atlar Eskişehir’de yetiştiriliyor

0
24

Eskişehir’de 1815 yılında Osmanlı ordusunun at ihtiyacını karşılamak için 2. Mahmud tarafından ”Çiftlikat-ı Hümayun” adıyla kurulan ve 1984’ten bu yana Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde faaliyet gösteren Anadolu Tarım İşletmesinde geleceğin şampiyon adayı atlar yetiştiriliyor.

Mahmudiye ilçesinde bulunan ve TİGEM’in en büyük işletmelerinden biri olan Anadolu Tarım İşletmesi Müdürlüğü, 201 yıllık geçmişiyle Türk at yarışı tarihinin en önemli Arap atlarını yetiştirme ve seceresini tutma özelliğine sahip.

İşletmenin haralarında, yarış tarihine adını altın harflerle yazdırmış olan safkan Arap atlarıyla, geleceğin şampiyonları büyük bir titizlikle yetiştiriliyor.

Anadolu Tarım İşletmesi Müdürü Zafer Öz, yaptığı açıklamada, işletmede 1815 yılından itibaren ”Çiftlikat-ı Hümayun” adıyla ordunun at ihtiyacını karşılamaya yönelik faaliyetlerin yapıldığını anımsattı.

“8 milyon liranın üzerinde gelir elde ettik”
Faaliyetleri, istihdam sahası, ürünleri ve meydana getirdiği katma değerlerle bölge ve ülke ekonomisine katkı sağladıklarını ifade eden Öz, “Zamanla teknolojinin ilerlemesiyle çiftlik, at yarışları için Arap atı yetiştiriciliğine dönüştü. Uzun yıllardır burada yarış sektörüne önemli atlar yetiştiriyor” dedi.

Öz, bu yıl işletmeleri tarafından yetiştirilip yarışlarda boy gösteren taylar birinci olunca satışlarının olumlu ölçüde arttığına değinerek, “2015 yılında 80 tay satıp, 8 milyon liranın üzerinde gelir elde ettik. Yetiştiricilik primlerinde de lider durumundayız. Yaklaşık 5 milyon lira yetiştiricilik geliri kazandık” diye konuştu.