​Sabancı Holding’ten 11 milyar dolarlık yatırım

0
165

Sabancı Holding’in iştiraki Enerjisa, ortağı E.ON ile birlikte 11 milyar dolarlık yatırım yaptı.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Enerjisa Tufanbeyli Termik Santrali’nin Türkiye’nin özel sektör tarafından ileri teknoloji kullanılarak inşa edilen en büyük linyit santrali olduğunu belirterek “Enerjisa olarak, ülkemizin geleceğine duyulan inancımızla güvenimizle ortağımız E.ON ile birlikte 11 milyar dolarlık yatırım yaptık.” dedi.

Sabancı, Enerjisa tarafından Adana’nın Tufanbeyli ilçesinde yapımı tamamlanan Enerjisa Tufanbeyli Termik Santrali’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, enerjinin tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye için de çok stratejik bir sektör olduğunu vurguladı.

Son dönemde Türkiye’de enerji sektöründe çok önemli gelişmelerin yaşandığını hatırlatan Sabancı, şöyle konuştu:

“Son 10 yılda hükümetin enerji politikalarına ve Türkiye’nin geleceğine olan güvenle Türkiye elektrik ve doğalgaz sektörüne toplamda 100 milyar TL’lik yatırım yapıldı. Bu sadece özel sektör tarafından Hazine garantisi olmaksızın yapıldı. Enerji Bakanlığımız ve EPDK’nın liderliğinde elektrik piyasasının serbestleşmesinde çok önemli adımlar atıldı. Önümüzdeki dönemde de liberalleşme adımlarının daha da artacağına, daha rekabetçi ve verimli bir enerji piyasasına işlerlik kazandırılacağına inancım tamdır. Enerjisa olarak, ülkemizin geleceğine duyulan inancımızla buradaki politikalara olan güvenimizle ortağımız E.ON ile birlikte 11 milyar dolarlık yatırım yaptık.”

Sabancı, bu yıl yatırımlarının toplamının 3 bin 700 megavata ulaşacağını belirterek kaynaklar bakımından çeşitlendirilmiş, dengeli, yüksek verimli bir üretim portföye ulaştıklarını kaydetti. 

Türkiye genelinde 9 milyon müşteriye hizmet sunduklarını hatırlatan Sabancı, sözlerine şöyle devam etti:

“Ayrıca 14 ilde 20 milyon kişiyi elektrik enerjisiyle buluşturuyoruz. Her şeyin en iyisine, çağın gereklerine, teknolojinin en iyisine layık olan halkımıza daha iyi bir enerji geleceği sunmak için arkadaşlarım gece gündüz çalışıyorlar. Ülkemizin yerli enerji kaynaklarına yaptığımız yatırımlar, ülke ekonomisinin büyümesi, enerji güvenliği ve cari açığın iyileştirilmesi bakımından büyük önem taşıyor. Tufanbeyli santralimizde olduğu gibi, linyit rezervlerimizin ekonomiye kazandırılmasıyla Türkiye’nin doğalgaz ithalat faturasının 6 milyar dolar azalacağı öngörülüyor. E.ON ile ortaklığımızdan önce yatırım kararını aldığımız bu projeye, E.ON ile ortaklığımız sonrasında da aynı bakış açısı ve kararlılıkla devam etmekten büyük memnuniyet duyuyorum.”

“Yeni düzenlemeler bekliyoruz”
Sabancı, yerli kaynakların ekonomiye kazandırılması için destek gerektiğini vurgulayarak “Linyitimizin kalitesi düşük kalorili. Dolayısıyla bugün burada açılışını yapacağımız çevre dostu ve ileri teknolojili santralleri gerçekleştirebilmemiz için çok yüksek yatırım gerekiyor. Bugünkü piyasa koşullarında bu projelerin mutlaka desteklenmesi gerekiyor. Bu konuda ilgililerden en kısa zamanda yeni düzenlemeler bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

 Bu santralin Sabancı topluluğu için bir başka anlamının daha olduğunu söyleyen Sabancı, sözlerini şöyle tamamladı:

“Adana bizim memleketimiz. Adana’nın gönlümüzde ayrı bir yeri var. Bu topraklarda doğduk. Bu topraklarda büyüdü Sabancı topluluğu. Sadece Adana’ya şimdiye kadar 450 megavatlık Tufanbeyli santralinin yanı sıra Seyhan ve Ceyhan Nehri üzerindeki toplam yaklaşık 600 megavat kurulu gücünde 6 adet hidroelektrik santrali gerçekleştirdik. Toroslar Dağıtım ve Satış Şirketleri olmak üzere, Adana’ya 4 milyar doların üzerinde yatırım yaptık. Yatırım yaptığımız bölgelerde, sosyal sorumluluk projeleriyle hep bütünsel baktık. Tufanbeyli’de yaklaşık 10 kişiden birine gelir imkanı sağlanıyor. Sağlanan istihdamda çalışanların güvenliğini öncelik olarak aldık. İş sağlığı ve güvenliği uygulamaları uluslararası standartlarda tutuldu. Erkekler ile birlikte kadınların da iş gücüne katılımı, meslek kazandırılmasında önemli adımlar atıldı. Yollar yenilendi, su kanalları açıldı. 35 bin çam, 3 bin meyve fidanı, elma dikildi. Enerjisa Tufanbeyli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini de önümüzdeki eğitim öğretim dönemine yetiştirmeye çalışıyoruz. Halkımızın her şeyin en iyisine layık olduğuna inanarak çalışıyoruz. Hedefimiz, kalkınmak, insanımıza yüksek dünya standartlarını sağlamak ve buna uygun olarak, hayat kalitesini yükseltmektir.”

Sabancı Holding’in Enerjisa’daki yüzde 50 ortağı olan E.ON’un üst düzey yöneticisi Johannes Teyssen de santral hakkında şunları dile getirdi:

“Tufanbeyli santrali, Sabancı Holding ile Enerjisa’daki başarılı ortaklığımızın ve Türkiye enerji sektörüne olan inancımızın en önemli sembolüdür. Tufanbeyli santrali, yerel kaynakları üretime kazandırarak hem Enerjisa müşterilerinin hem de Türkiye’nin elektrik arz güvenliğine katkıda bulunmaktadır.  Bu santralin devreye girmesiyle Enerjisa’nın üretim portföyündeki yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yüzde 65’e ulaşmıştır.”

 Öte yandan Enerjisa’dan yapılan açıklamada, bu santralin inşaat aşamasında en yoğun dönemde bin 180’i yerel halktan olmak üzere 4 bin 562 kişiye istihdam olanağı sağlandığı ifade edildi.

Açıklamada, Enerjisa’nın elektrik üretimi, dağıtımı ve satışından oluşan üç ana iş kolunda faaliyet gösteren ve bugüne kadar yarısı elektrik üretimi, yarısı da elektrik dağıtımı olmak üzere toplam 11 milyar doların üzerinde yatırım yapıldığı vurgulanarak açılışı yapılan bu santralle Enerjisa’nın işletmedeki kurulu gücü içerisinde, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının payının yüzde 65’e ulaştığı kaydedildi.