Saatlik iş gücü maaliyeti arttı

0
49

Saatlik iş gücü maliyeti endeksi, bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,5 artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017’nin ilk çeyreğine (ocak-mart) ilişkin “İşgücü Maliyeti Endeksi”ni açıkladı.
Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik iş gücü maliyeti endeksi, bu yılın ilk çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,5 arttı. Endeks, sanayi sektöründe yüzde 3,1, inşaat sektöründe yüzde 4,4 ve hizmet sektöründe yüzde 3,7 artış kaydetti.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik iş gücü maliyet endeksinde en yüksek artış yüzde 19,7 ile bilgi ve iletişim sektöründe gerçekleşti.

Saatlik kazanç endeksi yüzde 3,4 yükseldi  
Ücretli çalışana yapılan düzenli ve düzensiz ödemelerdeki saatlik değişimi gösteren, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç endeksi de 2017’nin ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,4 yükseldi. Endeks değerlerindeki artış oranları, sanayi sektöründe yüzde 3,6, inşaat sektöründe yüzde 4,7 ve hizmet sektöründe ise yüzde 3,3 oldu.

Söz konusu endekste en yüksek artış, yüzde 18,2 ile bilgi ve iletişim sektöründe kaydedildi.

Saatlik kazanç dışı iş gücü maliyeti endeksi yüzde 3,5 arttı
İşverenin yaptığı sosyal güvenlik, ihbar ve kıdem tazminatı ödemelerindeki saat başı değişimi gösteren, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı iş gücü maliyeti endeksi ise bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,5 yükseldi. Endeks değerleri, sanayi sektöründe yüzde 0,9, hizmet sektöründe yüzde 3 ve inşaat sektöründe yüzde 5,4 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı iş gücü maliyeti endeksinde en yüksek artış yüzde 28,1 ile bilgi ve iletişim sektöründe gerçekleşti.