Rusya, Ukrayna’nın limanlarını kapatıyor

    0
    92

    Ukrayna altyapı bakanı Volodymyr Omelyan, ülkesinin Azov Denizi kıyısındaki iki limanının, hiçbir 
    teknenin giriş çıkışına izin vermeyen Rus gemileri tarafından fiilen kapatıldığını söyledi. 
    Facebook üzerinden bilgi veren bakan, 35 teknenin limanlara giriş-çıkışının engellendiğini ve sadece Azov Denizi’ndeki Rus limanlarına erişimin açık olduğunu bildirdi. 
    Omelyan, “Hedef basit: Rusya, Azov Denizi’ndeki Ukrayna limanlarına abluka uygulayarak Ukrayna’yı kendi bölgesinden atmayı tasarlıyor. Bu bölge ilgili bütün uluslararası yasalara göre bize aittir” dedi. 
    Omelyan, dördü Berdyansk, 14’ü de Mariupol limanlarına gidecek 18 geminin Azov Denizi girişinde bekletildiklerini ve Azov Denizi’nden çıkmak için de dokuz gemilik bir sıra olduğunu belirtti. Ayrıca sekiz gemi de limanlarda rıhtımda bekletiliyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel bugün yaptığı bir 
    açıklamada, “Mariupol limanının Azov Denizi’ne çıkışının kapatılmamasını sağlamalıyız” dedi. Haberin Orjinali İçin Tıklayın Azov Denizi limanlarından genellikle tahıl ve çelik sevk ediliyor. 
    Rusya 2014 yılında ilhak ettiği Kırım Yarımadası yakınında seyreden üç Ukrayna gemisine Pazar günü el koydu ve mürettebatını tutukladı. 
    Olay, Moskova’dan destek alan Ukraynalı ayrılıkçıların 2015 yılında ülkenin doğusunda Donbass bölgesinde ayaklanmalarının yol açtığı ve 10,000’den fazla insanın öldüğü çatışmalardan bu 
    yana iki ülkenin yaşadığı en büyük gerilim.