​Rusya faizi değiştirmedi

0
21

Rusya Merkez Bankası, gösterge faiz oranında değişikliğe gitmedi.

Rusya Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, haftalık repo ihalesi gösterge faiz oranını yüzde 11,00 olarak kaldı.Piyasalarda da beklenti faizlerin değişmeyeceği yönündeydi.

Banka’nın gecelik repo gösterge faiz oranı yüzde 12,0, mevduat gösterge faiz oranı yüzde 10,00 ve refinansman faiz oranı yüzde 8,25 olarak bırakıldı.

Banka’nın açıklamasında büyümede önceden tahmin edilenden daha uzun çeyrek dönemlik düşüş beklenildiği belirtildi. Banka, enflasyonun 2016 yılı Eylül ayında yüzde 7 seviyesine kadar ulaştıktan sonra 2017 yılında yüzde 4’e gerilemesinin beklendiğini açıkladı. Açıklamada, enflasyon aşağı geldiğinde maliye politikasında genişleme görülebileceği ifade edildi.

Banka, bu yıl GSYH’nin yüzde 3,9-4,4 aralığında daralmasınınbeklendiği belirtildi. Banka’nın petrol fiyatları için tahmini iseönümüzdeki 3 yıl için 50 dolar/varil civarında oluştu. Banka, enerjifiyatlarındaki dinamiğin ekonomi üzerinde etkili olabileceğinin altınıçizdi. Merkez Bankası, “Kararlarımızı enflasyonist risklere ve soğuyanekonomiye göre alıyoruz” açıklamasını yaptı.

Analistler Rublede yaşanan devalüasyon, ABD’nin faiz artışı ihtimali ve enflasyon riskinin Merkez Bankası’nın büyümeyi desteklemek amacı ile faiz oranlarını düşürmesini engellediğini düşünüyorlar.

Kremlin Ekonomi Danışmanı Andrey Belousov ve Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev’e göre ise Merkez Bankası faiz oranlarında indirime giderek kriz öncesi tek haneli rakamlara dönmeli. 

Merkez Bankası enflasyon hedeflerinin yakalanmasını faiz oranlarının belirlenmesinde temel alıyor. Rusya’da enflasyon rakamlarında görülür bir değişim yaşanmadı. 7 Eylül itibari ile enflasyon yüzde 15,6. Temmuz sonu enflasyon rakamları yüzde 15,8 olarak belirlenmişti. 

Rusya Merkez Bankası, Ukrayna krizi ve yaptırımlar nedeni ile sert düşen rubleyi kontrol edebilmek için faiz oranlarını yüzde 17’ye çıkarmıştı. Yıl başından bu yana ise faiz oranları aşamalı olarak 6,0 puan indirildi.

Rusya Merkez Bankası’nın bir sonraki toplantısı 30 Ekim tarihinde gerçekleştirilecek.