Rusya etkisi dolarda rekor, borsada sert düşüş getirdi

0
25

Rusya Merkez Bankası’nın dün gece sürpriz bir şekilde politika faizini 650 baz puan artırmasına karşın Rusya varlıklarındaki sert değer kayıplarını engelleyememesi, diğer gelişen ülkelerle birlikte TL varlıklarını da olumsuz etkiliyor.
 
Rusya Merkez Bankası dün rublenin dolara karşı yüzde 7’nin üzerinde değer kaybederek tarihinin en düşük seviyesine gerilemesinin ardından gece sürpriz bir kararla politika faizini 650 baz puan artırmış ve yüzde 10,5’den yüzde 17’ye çıkarmıştı.
 
Rusya Merkez Bankası’nın faiz müdahalesinin ardından dolar/ruble paritesi ilk tepki olarak 66’nın üzerinde 58,21’e kadar gerilese de bugün özellikle saat 12’den sonra etkisini artıran alışlarla tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 79,52’ye kadar yükseldi. Dolar/rubledeki sert yükseliş ve Rusya borsasında hisse senetlerinin ortalama yüzde 16,5 değer kaybetmesi diğer gelişmekte olan ülke varlıklarında da satış baskılarına neden oluyor.
 
Brezilya Reali dolar karşısında yüzde 1’in üzerinde değer kaybederek yaklaşık 10 yılın en düşük seviyesine gerilerken, Endonezya Rupisi tarihinin en düşük seviyesine geriledikten sonra şu dakikalarda dengelenme çabasında. Güney Afrika Randı dolar karşısında dün 6 yılın en düşük seviyesine geriledikten sonra bugün yatay bir seyir izlerken, Hindistan Rupisi ise yaklaşık yüzde 1 değer kaybetti.
 
Dolar tarihi zirvesinde, euro 3 lirayı geçti
Güne bankalararası piyasada 2,35 seviyelerinden başlayan dolar/TL, Rusya’ya ilişkin tedirginliklerin küresel piyasalarda volatiliteyi artırmasının etkisiyle tarihinin en yüksek seviyesi olan 2,4126’ya kadar yükselirken, euro/TL de 8,5 ayın en yüksek seviyesi olan 3,0268’i gördü.
 
Döviz kurlarındaki artışın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) olası faiz indirim kararını ortadan kaldıracağı beklentisi ile tahvil-bono piyasasında satış baskıları artarken, gösterge tahvilin bileşik faizi son 7 haftanın en yüksek seviyesi olan yüzde 8,96’ya çıktı.
 
Banka hisselerinde kayıplar yüzde 5’i geçti
Döviz kurlarındaki ve faizlerdeki yükselişin etkisi ile 82.500 desteği kırılan BIST 100 endeksi sert bir şekilde düşüşe geçerek şu dakikalarda dünkü kapanışa göre yüzde 3,5 değer kaybıyla son 1 ayın en düşüğüne geriledi. BIST 100 endeksi şu dakikaya kadar en düşük 79.713 puanı görürken, özellikle büyük banka hisselerinde kayıpların yüzde 5’i aşması dikkati çekiyor.
 
Analistler, düşen petrol fiyatları ve hızla değer kaybeden rublenin Rusya ekonomisinde tüm küresel ekonomiyi etkileyecek bir olumsuzluk oluşturabileceği yorumlarının gelişen ülkelerde panik satışlarını beraberinde getirdiğini belirterek, TL varlıkların da bu panik havası bitene kadar baskı altında kalabileceğini vurguluyor. Yarın açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarının küresel piyasalarda artan volatilite bakımından önemli olacağını ifade eden analistler, diğer merkez bankalarının da ellerindeki araçlarla volatiliteyi hafifletmeye çalışacaklarını kaydediyor.
 
TCMB oynaklığı hafifletmek için ilk adımı attı
Dolar/TL’nin 2,41 seviyesini aşmasının ardından TCMB, enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmının Hazine ve Merkez Bankası tarafından doğrudan karşılanmasının uygun görüldüğünü açıkladı. Açıklama ile dolar/TL 2,38 seviyelerine gerilerken, euro/TL de 2,9940 seviyesinde dengelendi.
 
Analistler, TCMB’nin açıklamasının döviz kurundaki aşırı oynaklığı hafifletebilmek için piyasa dışında döviz likiditesi sağlama adımı attığını belirterek, bu uygulamanın yapısal bir önlem olduğunu, aşırı oynaklığın devam etmesi durumunda farklı araçların da kullanılabileceğini tahmin ediyor.