Rus ekonomisi için Türkiye’nin önemi büyük

0
32

Petrol fiyatlarındaki düşüş, batılı ülkelerin yaptırımları ve ülkeye sermaye akışındaki durgunluk nedeniyle zor günler geçiren Rusya için yıllık 25 milyar dolar düzeyinde ihracat yaptığı Türkiye önemli bir ticari ortak konumunda bulunuyor.

İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 2010 yılında 26,2 milyar dolar düzeyinden 2014 sonunda yüzde 17,3 artışla 31,2 milyar dolara yükseldi. Bu yılın 9 aylık döneminde ise dış ticaret hacmi 18,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye’nin geçen yıl 157,6 milyar dolar tutarındaki toplam ihracatının 5,9 milyar dolarlık (yüzde 3,8) kısmı ve 2015 Ocak-Eylül dönemindeki 107,3 milyar dolarlık toplam ihracatın da 2,7 milyar dolarlık (yüzde 2,5) bölümü Rusya’ya yapıldı.

Rusya, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ilk on ülke arasındaki yerini korurken, bu ülkeye başta tekstil olmak üzere, yaş meyve-sebze, metal eşya, motorlu kara taşıtları ürünleri ihraç ediliyor.

İthalatın yüzde 10’u Rusya’dan
Son 5 yıllık dönemde Türkiye’nin toplam ithalatının yüzde 10-11’lik kısmı Rusya’dan karşılanırken, bu ülkeden başta doğalgaz olmak üzere demir, çelik, hububat ithal ediliyor. Türkiye geçen yıl 242,2 milyar dolar ve bu yılın 9 ayında 156,3 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi.

Geçen yıl Rusya 496,6 milyar dolar ihracat ve 380 milyar dolar ithalat yaparken, Türkiye, Rusya’nın ithalatından yüzde 1 ve ihracatından yüzde 5,1 pay aldı.

Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Özilhan
Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, yaptığı açıklamada, “Dün olduğu gibi bugün ve yarın da iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması ve bu sürecin teşvik edilmesi amacıyla yürüttüğümüz faaliyetlerimize devam edeceğiz” dedi.

TMB Başkanı Mithat Yenigün
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün ise “En kısa sürede sorunun barışçıl bir şekilde aşılmasını ve daha güçlü bir iş birliği ortamının oluşmasını umuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

İHKİB Başkanı Tanrıverdi
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi de uçak krizinin iki ülke arasındaki dostluğa ve ticari ilişkilere zarar vermeden yeniden normale dönmesini ümit ettiklerini de söyledi.