Dünyanın en büyük müteahhitlik şirketleri arasında 37’inci, Avrupa’da ise 10’uncu sıraya yükselerek kendini tüm dünyada çok iyi bilinir bir Türk markası olarak konunmlandıran ve sektörün oldukça üzerinde bir kadın çalışan oranına sahip olan Rönesans Holding, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi ve BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi ortaklığında oluşturulan Kadınların Güçlendirilmesi Prensipleri’ni (WEP) imzaladı.
Böylece, Rönesans Holding, bu prensiplerin öngördüğü, cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik sağlanması başta olmak üzere, tüm kadın ve erkeklere işte adil davranılması, insan haklarına ayrımcılık gözetmeksizin saygı gösterilmesi, kadınların eğitim, kurs ve profesyonel gelişim imkanlarıyla desteklenmesi, toplumsal inisiyatifler ve destekler aracılığıyla eşitliğin teşvik edilmesi ve bu alanlarda sağlanan gelişimin ölçülerek raporlanması gibi konularda bir dizi tahahhütte bulunmuş oldu.
BORSADA ZİL EŞİTLİK İÇİN ÇALDI
WEP imza töreni ile birlikte UN Global Compact, UN Women ve Sürdürülebilir Borsalar Girişimi tarafından, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla geçtiğimiz yıl birincisi düzenlenen “Ring the Bell for Gender Equality” (Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Borsa Zilinin Çalınması) etkinliğinin Türkiye ayağı bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, Borsa İstanbul’da gerçekleştirildi. Etkinliğe katılan Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp “Bizler, Rönesans Grubu olarak bulunduğumuz pazarlarda sektörün gelişimine ve değişimine öncü olarak kalite standartlarımız, teknolojimiz, müşteri odaklılığımız ve çalışan memnuniyetimiz ile işimizi daha iyiye taşıyabileceğimize inanıyoruz. Bu hayale ulaşmamız sürdürülebilir bir büyüme yakalayabilmekle ve en önemlisi gelişime açık olabilmekle mümkün olabilir.
Bünyemizdeki yeteneklerin ancak tümünü kullanabilirsek ve farklılıklara bütüncül bir şekilde yaklaşabilirsek bunları sağlayabiliriz. Ayrıca, inşaat gibi zor ve maskulen bir sektörde bir kadın yönetici olarak, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının ve kadınların ekonomik hayata daha etkin şekilde katılmasının hem ülkemiz ekonomisinin gelişmesi hem de sektörümüzün büyümesi açısından da faydalı olacağına inanıyorum.” dedi.
Kendi liderlerini yetiştirebiliyor olmanın kurumların ilerlemesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Kayaalp, bu amaçla Nisan ayında başlayacak bir mentorluk programı tasarladıklarını belirtti ve bu programı ilk yılında kadın çalışanlar ile başlatacaklarının da müjdesini verdi. Kayaalp, “Farklı görevlerdeki kadın çalışanlarımız mentee olarak YK üyelerinden mentorlük alacaklar. Onların tecrübelerinden yararlanacak, izlerinden gidecekler” dedi. Başlangıç aşamasında program kapsamında 6 orta düzey kadın yönetici, yönetim kurulu üyeleri de dahil olmak üzere çeşitli üst düzey yöneticilerden mentorluk alacak ve bu mentorluk sonrasında kendilerinden daha az tecrübeli 4 kadına da mentorluk yapacak.
KADINLARA ÖZEL HAKLAR
Kadın çalışanların üst düzeyde daha fazla görev alabilmelerini hedefleyen bu gibi projelerin yanı sıra, Rönesans Holding, çalışan annelere de karşılaştıkları zorluklar konusunda destek oluyor. Bu kapsamda kadın çalışanlara çocuklarının hastalık durumlarında esneklik sağlanarak yılda 1 gün izin imkanı tanınıyor. Yine kadın çalışanların, okulların başladığı ilk gün ile okulların yarı yıl sonu ve yıl sonu karne günlerinde çocuklarının yanında olabilecekleri şekilde tasarlanan istisnai izin sistemi sayesinde motivasyonlarının arttırılması ve başarılarının devamlı kılınması hedefleniyor.
Rönesans Holding, ayrıca,120’den fazla kadın kooperatifinin temsilcisi olan Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDEV) ile de ortak projeler geliştirerek toplumun tüm kesimlerindeki kadın istihdamının desteklemesi için de çalışıyor. Bu çerçevede, öncelikle kadınların üretimdeki payının arttırılması ve küçük kadın üreticilerin doğru iş modelleri kurarak sürdürülebilir işletmeler oluşturabilmeleri amacıyla Rönesans Holding’in profesyonel kadrolarından danışmanlık ve destek alabilecekleri işbirliği programları üzerinde çalışılıyor.