Richard Branson’dan en iyi tavsiye

    0
    42

    Ölüme meydan okuyan gösterileri kadar son 50 yılda yüzlerce şirketi başarılı bir şekilde yönetmesiyle de ünlü olan Richard Branson iş hayatındaki en iyi öykülerinden birini yeni kitabı Finding My Virginity’de anlatıyor. Branson uzaya gitme planlarından, havacılık endüstrisine ve Elon Musk’la sürtüşme yaşayıp yaşamadığına kadar bir dizi konuda, Fortune’dan Anne Vandermey’in sorularını yanıtladı.
     
    İnsanların kariyerinizde izlediğiniz yoldan almaları gereken dersler var mı?
    Ben hiçbir zaman hesaplara bakıp da, “uzaya gidersek, çok para kazanabilir miyiz? Bir havayolu kurarsak, çok para kazanabilir miyiz?” şeklinde sorular sormadım. Çünkü iki farklı muhasebe firmasına gittiğinizde, hem büyük bir fatura ödemek zorunda kalacaksınız, hem de biri “müthiş bir fikir” derken, diğeri “korkunç bir fikir” olduğunu söyleyecek. Sonuç olarak, kendi doğru bildiğini yapmak, en iyisi.

    Benim iş planlarım yok. Yalnızca, ne yapmak istediğime dair kafamda kabataslak bir şey vardır. Ürününüzün başka herhangi bir şeyden daha iyi olduğundan emin olmak yeterli, bana göre.

    Virgin America kısa süre önce, gönülsüz olmanıza rağmen Alaska Air’e satıldı (2,6 milyar dolar artı borç ve yükümlülüklerle beraber). ABD havayolu sektöründen tamamen çekildiniz mi?
    Ben normalde vazgeçmem. Pazarda bir boşluk görürsek, yeniden sektöre dönebiliriz. Dediğim gibi, gözlemlemeye devam. Ancak her halükârda, elde ettiğimiz para hiç de azımsanacak bir miktar değil. Bizler yolcu gemileri inşa ediyoruz, yeni girişimlerde bulunuyoruz, Hyperloop (ulaştırma sistemi) var. Bundan dolayı da boşa giden bir para söz konusu değil.

    Hyperloop’tan söz ederken, şirketlerinizin Elon Musk’ınkilerle çok fazla çakıştığı görülüyor. Bir rakip olarak, kendisiyle ilgili neler söyleyebilirsiniz?
    Şimdiye kadar hiç kafa kafaya gelmedik. Elon daha çok insanları Mars’a göndermekle ilgileniyor. Bizler ise daha çok üzerinde yaşadığımız dünyayla ilgiliyiz. Ancak çakıştığımız alanlar ortaya çıkacak ve o da mükemmel bir rakip olacak. Ancak siz de bilirsiniz ki, pek çok işte olduğu gibi, ikimize de yer var. Jeff Bezos’a yer var ve zaman içinde başkalarına da yer olacak.
     
    İrma kasırgası sırasında Necker Island’da şarap mahzeninizde olduğunuz doğru mu?
    Evet, dolayısıyla bize çok da acımanız gerekmiyor.

    En çok nefret ettiğiniz şey nedir?
    Beyaz Saray’da olan herhangi birisi.
     
    Girişimcilere vereceğiniz en iyi tavsiye nedir?
    Lider olarak, karşınızdakini çok fazla takdir etmelisiniz. İyi bir dinleyici olmalısınız. Notlar almalısınız, dinlemelisiniz ve sonra bir şeyler yapmalısınız. Ekibinizin yaptığınız işe inanması için ilham kaynağı olmalısınız. Bunu yapamıyorsanız, kanımca yanlış yoldasınız.