Restoranlarda robot aşçı ve garson dönemi

0
202
Eti kıvamında pişirmek ya da beşamel sosunu gerektiği gibi hazırlamak aşçılık mesleğinin incelikleri arasındadır. Mutfak ve yemek kültürü sosyal hayatın önemli bir parçasın oluştururken, hemen hemen her alana giren robotlar artık bu sektörde de yer almaya başlıyor.
 

Le Figaro’da yer alan habere göre, Çin’in doğusunda Kunşan’da, Song Yugang adlı restoran sahibi personelini robotlardan oluşturdu. Burada ruletler üzerinde hareket eden androidler ve robotlar pilav, ravioli hazırlıyorlar, patates kızartıyorlar. Aynı zamanda müşterilerden kibarca sipariş almak suretiyle garson hizmeti de sunan androidlerin üzerinde iki kırmızı ampul yanıp sönüyor.  

Bu yenilik ilk defa 2012 yılında Çin’de bir başka restoranda uygulamaya konulmuştu. Robot kullanımının avantajı ise, insan aşçılar daha sofistike yemeklerle uğraşırken, bir dizi yemek tarifi belletilen robotların mutfaktaki insan çalışanlar tarafından verilen malzemelerle bunları pişirebilmeleri.  Restoranın sahibi, “robotlar kırk kadar cümleyi anlıyor. Ayrıca hastalanmıyorlar, tatil, izin vs talep etmiyorlar” diyor. Robotlara tabii ki ücret ödenmiyor ancak bir robotu satın almak için yaklaşık 40.000 yuan (4.860 euro) ödemek gerekiyor; bu da bir çalışanın yıllık maaşına eşdeğer.

Öte yandan, robotların mutfak dışına da çıktıkları gözleniyor. Nitekim Rus restoran zinciri Wokker arı şeklinde, uçan robotlarla bir iletişim kampanyası başlattı. Buna göre, Moskova’nın göklerinde restoranın reklamını yapan afişleri taşıyan arı şeklinde on robot dolaşıyor. Restoranın bu reklam kampanyasının ardından satışlarını yüzde 40 artırması yöntemin başarılı olduğunun bir kanıtı.

Kısacası yeme içme, restoran sektörü de mekanikleşen işlerden payını aldı. Hatta pizzacıların bile robotları sevdiği görülüyor. Yine Rusya’da, hızlı pizza zinciri bir marka pizza siparişlerini arı biçimli uçan robotlarla göndermeye başladı. Londra, Soho’da İngiliz bir restoranda da burgerler müşterilerin masalarına robot garsonlarla servis ediliyor. Öte yandan, şimdilik bu konuda düzenleyici bir yasa olmadığı için robotun hata ya da kaza yapması durumunda kimin sorumlu olacağı ise net değil.