Raylı sistemlerle büyüyor

0
64

ORGE ENERJI ELEKTRIK TAAHHÜT, haziran ayında KAP’a Kuveyt’te kurulu Najlaa International General Trading and Contracting, WLL (NIGT) şirketiyle bir sözleşme imzaladığını bildirdi. Bu anlaşma ile NIGT, Kuveyt’te Orge’ye uygun proje ve sözleşme önerilerinde bulunacak ve böylece Orge Kuveyt’teki projelerde yer alma fırsatı yakalayacak.
Orge CEO’su Nevhan Gündüz, yurtdışındaki projeler konusunda atağa geçtiklerini belirtirken, Kuveyt’te büyük inşaat projeleri olduğunu ve bu alanda sıcak bir pazar olduğuna dikkati çekiyor. Ancak, Orge’nin yurtdışı atılımlarının Kuveyt’le sınırlı kalmayacağı bilgisini de veriyor.
Türkiye Müteahhitler Birliği’ne üye olan Orge, Türk müteahhitlerinin yurtdışındaki projelerinde yer almayı amaçlıyor. Diğer yandan, Ukrayna’da metro ihalesini alan Limak ile de  görüştüklerini  belirten Gündüz, Suudi Arabistan’da da araştırmalar yaptıklarını belirtiyor. Gündüz, “Yurtdışında iş yapabilmek hem Türkiye’ye katkı sağlayacak hem de şirketimize” diyor.
Orge Enerji Elektrik’in bugüne kadar gerçekleştirdiği belli başlı projeler arasında Quasar İstanbul, Conrad Hotel, Dedeman İstanbul,  Mall  of  İstanbul,  Askaynak tesisi, Beşiktaş Deniz Müzesi, Kadir Has Üniversitesi, İTÜ Arı Teknokent, Vakıfbank, Jasmine Beach Resort sayılabilir. Şirketin devam eden projeleri ise şunlardan oluşuyor: Kabataş- Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro projesi, Büyükyalı projesi, İnistanbul projesi, Concord İstanbul projesi, Bodrum Epique Island projesi, The Mandarins Acıbadem Projesi.
Orge’nin 2014 yılında başladığı, 2016 yılında tamamladığı Kartal-Kaynarca Metro  işi daha sonra üç yeni metro hattı işini almasını sağlamış. Bu yıl tamamlanması planlanan 19 istasyondan oluşan Kabataş- Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu işi ile 2019 yılında tamamlamayı planladığı Dudullu-Bostancı Metro hattı ile yeni alınan Sabiha Gökçen Havalimanı’na giden Metro hattı işi Orge’ye emanet.
 
İLK KEZ HASTANE İŞİ ALDI
Bu arada Orge, ağustos ayında ilk kez bir  hastane işi aldı. Kocaeli Entegre Sağlık Kampüsü Projesi’nin
elektrik işlerini yapacaklarının duyurusunu yaptı.
Kuruldukları günden bu yana yaklaşık 4 milyon metrekareye yakın kapalı alanlı elektrik taahhüt işi gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Nevhan Gündüz, “Bunların toplam yatırım değeri  4 milyar doları buluyor. Toplam bedel içinde elektrik işleri ise bunun yüzde 10-15’ine denk geliyor” diyor.
Metro hatlarıyla altyapı işlerini büyüten Orge, bunun yanı sıra alışveriş merkezleri, sanayi tesisleri ve büyük konut projelerinde de işler alıyor. “Yeni işler şirketi nereye taşıyor? Hedefiniz ne?” sorusuna Nevhan Gündüz şu yanıtı veriyor:
“Rakiplerimize göre avantajlarımız var. Halka açık bir şirketiz. Finansal yapımız, şeffaf olmamız bize avantaj sağlıyor. Diğer yandan, yavaş yavaş global bir oyuncu olmak istiyoruz. Türkiye’de kendimizi ispat ettik. Artık yurtdışında da Türkiye’nin ismini duyuracak şirket olma hedefimiz var.”
“Bu hedefe ulaşmak için ortaklık düşünüyor  musunuz?” sorusuna Gündüz, olabilir yanıtını veriyor. Bilindiği gibi Orge’nin yüzde 46’sı halka açık. Yüzde 55 hisse ise Gündüz ailesine eklenebileceğini kaydediyor.
Türkiye’de elektrik taahhüt işleri büyük ölçüde konut yatırımları bünyesinde gerçekleştiriliyor. Bunun yanı sıra otel, AVM, ticari yapıların yanı sıra hastane, raylı sistemler, havalimanı gibi inşaat yatırımlarıyla paralel büyüyor. Elektrik
taahhüt işlerinin büyüklüğünün 4.7-10 milyar TL civarında olduğu tahmin ediliyor. Orge’nin sektör içindeki payının yüzde 2-3 olduğu düşünülüyor. Şu anda Orge’nin cirosunun yüzde 50’si altyapı, yüzde 50’si üst yapı işlerinden geliyor. Gündüz, önümüzdeki yıl altyapı işlerinin cirodaki payının yüzde 70’e çıkabileceğini söylüyor.

ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETMEK İSTİYOR
“Olmak istediğiniz işler ve sektör  var mı?” sorusuna Gündüz, elektrik ve enerjiyle ilgili her konuyla ilgilendikleri yanıtını veriyor. Bunlar arasında  güneş ve rüzgar enerjisi de bulunuyor. Diğer yandan Orge’nin katı atıkların oksijensiz ortamda bertarafı ve bundan elde edilen gazın elektrik enerjisine dönüştürülüp satılması konusunda çalışmaları bulunuyor. Ancak, regülasyonların bu konuda yatırım yapmalarına engel olduğunu anlatan Nevhan Gündüz şöyle konuşuyor:
“Çöpten enerji elde edilmesi  konusunda bir tesisin kurulması için gerekli proseslerin hepsini  tamamladık.  Hangi  çöpten  ne kadar enerji elde edileceğine kadar tüm fizibilite çalışmasını bitirdik. Ancak, çöpün mülkiyetinde sorun var. Kamu İhale Kurumu kanunlarına göre, belediyeler topladıkları çöpün satış ihalesini iki yılda bir yenilemek durumundalar. Biz bu yatırımı yaptığımızda iki yılda bir ihaleye girmemiz gerekiyor. Bu yatırım iki senede kendisini amorti edemez. Bu nedenle bu yatırımı yapamıyoruz.
Öncelikle ihale kanunu değişmeli.”
Gündüz, şu anda mevcut  çöpten  enerji elde eden şirketlerin belediyelerden işlenmiş
çöpü olarak çalıştığını belirtiyor. Kendilerinin kuracağı tesisin ise belediyeden çöpü direkt alarak işleyeceğini kaydediyor. İşlenen çöpten geriye gübre kaldığını bunu da çiftçiye verebileceklerini anlatan Gündüz, çevreci bu projenin dünyada bu tür tesislerin örnekleri olduğunu söylüyor.