Putin’den NATO’ya saltanat eleştirisi

    0
    38
    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ve ikinci güç merkezinin yok olmasının ardından NATO’nun başlıca üyelerinde dünya yönetiminin zirvesinde tek başına olmaktan memnuniyet duyma isteği oluştuğunu belirtti.
     
    Kremlin’in internet sayfasında yer alan Putin’in Bild gazetesine yaptığı açıklamalarda, “Saltanatlık sürdürmek istediler. Bu tahta oturdular. Peki sonra? Şimdi kriz durumlarını konuşuyoruz” ifadesi yer aldı.

    NATO’nun başlıca üyelerinin uluslararası haklara ve BM’nin kurallarına uyma isteklerinin kaybolduğuna dikkat çeken Putin, “Bu kurallar onlara engel olduğu zaman BM’nin süresinin geçtiğini söylediler” dedi.

    Putin, NATO’nun doğuya doğru genişlemesinin dünya politikasında hala soğuk savaş zamanına özel ilişkilerin devam etmesinin en önemli sebebi olduğunu belirtti.

    Devlet Başkanı Sovyet yönetimi ile Alman siyasetçilerinin daha önce hiç yayınlanmayan 1990 yılındaki konuşmalarından bir alıntı yaptı ve bir zamanlar Almanya Ekonomik İşbirliği Bakanı görevini yapan Egon Bar’ın sözlerini şu şekilde yansıttı:

    “O, o zamanlar Avrupa politikasının Patrik’iydi. Avrupa’nın geleceğine dair bakışı farklıydı, o çok akıllı bir insandı. NATO’nun Orta Avrupa ve doğuya yayılmaması gerektiğini ve bunun bir anlamı olduğunu düşünüyordu ve formatı tamamen değiştirmek gerektiğinden ve soğuk savaş döneminden uzaklaşmak gerektiğinden emindi.”

    Putin, “Biz yanlış yaptık, ilk adımdan itibaren Avrupa’nın bölünmesine engel olamadık. 25 yıl önce Berlin Duvarı yıkıldı fakat Avrupa’nın bölünmesinin önüne geçilmedi, görünmez duvarlar doğuya taşındı” dedi.