​Putin ve Obama’dan sürpriz işbirliği

    0
    10

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama, dün yaptıkları bir telefon görüşmesinde Suriye konusunda hava istihbarat hizmetleri ve savunma bakanlıkları da dahil olmak üzere işbirliğini artırmak için anlaşmaya vardı.

    Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, ikilinin gerçekleştirdiği “hararetli konuşmanın” Suriye ve Ukrayna’yı kapsadığı belirtildi.

    Kremlin’in açıklamasında Putin’in Suriye’de ılımlı muhalefetin kendisini acil bir biçimde İslam Devleti ve El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi’nden uzaklaştırması gerektiğini söylediği belirtildi.

    Açıklamada Putin’in ayrıca “savaşçılar ve aşırı gruplara giden silahların yolunu bulduğu” Türkiye sınırının kapatılması gerektiğini söylediği ifade edildi.

    Beyaz Saray açıklamasında Obama’nın Suriye’de ilerlemenin ülkedeki şiddeti sonlandırmak için siyasi geçişe paralel olarak gerçekleşmesi gerektiğinin altını çizdiği belirtildi. Suriye barış görüşmeleri dün çökmenin eşiğine gelirken, ana muhalefet Cenevre’deki görüşmelere bir ara verildiğini açıkladı.