Putin, Ruhani ve Aliyev Bakü’de buluşacak

    0
    12

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yarın Bakü’de düzenlenecek üçlü devlet başkanları zirvesinde bir araya gelecek.

    İlk kez düzenlenecek üçlü zirvede, liderler enerji ve ulaştırma projelerini, ekonomik ilişkileri, güvenlik ve terörle mücadele konularını ele alacak. 

    Zirvede Rusya, İran ve Hindistan’ın 2000’de üzerinde anlaştığı, daha sonra Belarus, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan, Ermenistan ve Azerbaycan’ın da belli aşamalarına katıldığı Kuzey-Güney demiryolu hattına ilişkin gelişmeler değerlendirilecek. Üç güzergahtan oluşan 7 bin 200 kilometrelik hattın, Astrahan ve Mahaçkale’den geçerek Azerbaycan üzerinden İran sınırına varan batı güzergahı, Rusya ve İran arasında Azerbaycan’dan geçen yeni demiryolu hattının oluşturulması müzakere edilecek.

    Toplantının bir diğer gündemini üç ülke arasında elektrik enerjisi ağının senkronize edilmesini öngören Kuzey-Güney Enerji Koridoru oluşturacak.

    Liderler ayrıca bu yıl Astana’da yapılması planlanan beşli zirve öncesinde Hazar’ın statüsü konusunda yaşanan gelişmeleri ve üzerinde mutabık kalınamayan konuları konuşma şansı bulacak.

    Rusya’nın öne sürdüğü Hazar’dan geçecek boru hatlarında tüm ülkelerin onayının alınması gerektiği şartı, olası sınır bölgesinde bulunan ve henüz işletilmeyen alev doğalgaz yatağı konusunda Azerbaycan ve İran arasındaki anlaşmazlıklar gündeme gelmesi muhtemel konular arasında gösteriliyor.

    Dağlık Karabağ sorununun da görüşüleceği zirvede, 2-5 Nisan’da cephe hattında yaşanan şiddetli çatışmaların ardından Rusya’nın devreye girmesiyle sağlanan ateşkes, sonrasında hızlanan müzakere süreci değerlendirilecek. Azerbaycan topraklarının Ermenistan tarafından işgaliyle başlayan, 1994’teki ateşkes anlaşmasına rağmen çıkan çatışmalarda çok sayıda sivil ve asker kaybına neden olan Karabağ konusuna, bölgedeki sorunların komşu ülkelerin katkılarıyla yine bölgede çözülmesi yaklaşımıyla ele alınması öngörülüyor.
    Liderler, üçlü görüşme öncesinde ülkeleri arasındaki ilişkilerin tüm boyutlarıyla değerlendirileceği ikili görüşmeler de gerçekleştirecek.