Portföy yönetim şirketlerinde 1 Temmuz hazırlığı

0
29

1 Temmuz itibariyle tüm fonlar portföy yönetim şirketlerine devrediliyor. SPK Başkan Yardımcısı Tevfik Kınık, “Böylece güçlü bir portföy yönetim sektörüyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Bilindiği gibi 1 Ocak 2015 itibariyle sadece portföy yönetim şirketleri fon kurabiliyor. 1 Temmuz’a kadar ise bankalar ve aracı kurumlar kurmuş oldukları fonları, portföy yönetim şirketlerine devretmiş olacak veya tasfiye edecek.
 
TEFAS rekabeti artıracak
Kınık, yakın bir zamanda faaliyete geçen TEFAS’a da değinerek şunları söyledi: “TEFAS önemli bir adım. Burada iki amacımız var. Birincisi rekabet artacak. İkincisi de sermaye piyasalarındaki yatırım fonu bilinirliği artacak. TEFAS hem kurumsal yatırımcı tabanımızın hem de sektörün gelişimi için çok önemli bir amaç. Ekonominin büyümesinde de önemli bir rol üstlenecek.”
Yılın ilk aylarında uygulanmaya başlayan TEFAS, sermaye piyasalarında devrim niteliğinde bir dönüşüm gerçekleştirdi. Artık, tüm yatırımcılar hangi banka veya aracı kurumda olursa olsun tüm yatırım fonlarına ulaşabiliyor.
 
Dünya borç stoğu arttı
Kınık, Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği’nin (TKYD) düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, merkez bankalarının faiz politikaları, varlık alımları neticesinde dünya global borç stoğunda beklenin ötesinde bir artış yaşandığını söyledi. Kınık, “2007 yılında 142 trilyon dolar olan küresel borç (hane halkı, hükümetler ve şirketler), 2014 sonunda 57 trilyon dolar artarak 199 trilyon dolara ulaşmış durumda. Bunun milli gelire oranına baktığımızda yüzde 286’yı bulmuşuz. Bu artışın yaklaşık yarısı gelişmekte olan piyasalardan kaynaklanmış” dedi.
 
Yüksek borçlanma büyümeyi etkiliyor
“Yüksek borçlanmak ekonomik büyümeyi olumsuz etkiliyor” diyen Kınık, 2010’da yüzde 7.5 seviyesinde bulunan gelişmekte olan ülkelerdeki ortalama büyüme oranının 2014’te yüzde 4.4’e gerilediğini hatırlattı. Büyüme oranlarında yavaşlamanın Türkiye’yi de etkilediğini kaydeden Kınık, “SPK olarak, ülkenin sürdürülebilir şekilde büyümesi için sermaye finansmanı ile borç finansmanı arasında denge yakalamamız gerekiyor” dedi.
 
İstanbul Finans Merkezi Projesi’nin iddialı olduğunu belirten Kınık, bu projenin ana ayaklarından birinin portföy sektörünün büyümesi ve güvenirliğinin artmasıyla kurumsal yatırımcı tabanının genişleyeceğine dikkat çekti. Kınık, yatırım fonları sektörünün 34 milyar TL, emeklilik fonlarının ise 38 milyar TL olduğunu ifade ederek, bu rakamları büyütmek için SPK’nın da çalışmalar yaptığını söyledi.
TKYD Başkanı Alp Keler de, ABD’de hane halklarının yüzde 40’nın yatırım fonlarına sahip olduğunu belirterek, Türkiye’nin daha gidecek çok yolu olduğunu söyledi.