Poliçe fiyatları artar mı?

0
38

Dünyada geçtiğimiz yıl yaşanan doğal afetlerin yüzde 92’si iklim değişikliğinden kaynaklandı. Bunun geçtiğimiz yıl dünya genelinde sigorta sektörüne maliyeti ise 37 milyar doları buldu. İklim değişikliğinin etkileri Türkiye’de de hissediliyor. 18 Temmuz’da İstanbul’u esir alan yağmur nedeniyle 7 bin adet hasar için 116 milyon TL ödendi. 21 Temmuz’da yaşanan deprem nedeniyle ise 800 adet hasar için 12 milyon TL ödeme yapıldı. 27 Temmuz’daki dolu ise 22 bin adet hasar oluşturdu, bunun sigorta şirketlerinin yaptığı ödeme ise 168 milyon TL’yi buldu.

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Can Akın Çağlar, şirketlerin her gün toplam 46.400 adet hasar dosyasına baktığını, bunun maliyetinin de 108,8 milyon TL olduğuna dikkati çekiyor. Şirketler, geçen yıl günde 44.400 adet hasar dosyasına bakarken, 93,6 milyon TL tazminat ödemesi yaptı. Günlük hasar sayısı ve ödenen tazminatın geçen yıla göre arttığı görülüyor.

Anadolu Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç da gerek Türkiye’nin gerekse dünyanın son yıllarda ani gelişen ve önemli hasarlara yol açan doğal afetlerle karşı karşıya kaldığını hatırlatarak şunları söylüyor:

“Yakın zamanda İstanbul’da 9 gün arayla ikinci kez meydana gelen yağış felaketinde, 20 dakikada metrekareye 40 kilo yağmur düştü, dolu ve fırtına sebebiyle binlerce araç, ev ve işyeri hasar gördü. 27 Temmuz günü yaşanan son felaketin ardından, Anadolu Sigorta’ya gelen ihbarlar üzerine altı binin üzerinde hasar dosyası açıldı. Hasar rakamının büyük kısmını araç hasarları ile konut ve işyerlerinde meydana gelen su baskınları oluşturuyor.
Diğer taraftan son 60 yıl içerisinde Türkiye’de en sık rastlanılan afet türü olan deprem, ülkeyi ekonomik olarak sarsabilecek potansiyele sahip bir felaket olarak, her durumda gündemde kalmaya devam ediyor. Topraklarının yüzde 98’i aktif ve farklı deprem kuşakları üzerinde yer alan Türkiye’de, yıldönümü yaklaşan 17 Ağustos Marmara depremi, bu gerçeğin en acı hatıralarından biri. 21 Temmuz’da Yunanistan’ın Kos adasında meydana gelen ve Türkiye’den de hissedilen depremde, Türkiye’de can kaybı meydana gelmezken, Muğla’nın Bodrum ilçesinde pek çok binada hasar oluştu. Deprem sonrası Anadolu Sigorta müşterilerinden gelen ihbarlar doğrultusunda, yaklaşık 1 milyon 340 bin TL’lik hasar oluşmuş.

Sigorta poliçelerinin teminatları, olası risklerin sigortalı ve sigortacı arasında mümkün olan en ideal dengede karşılanması amacıyla oluşturuluyor. Peki iklim değişikliği nedeniyle yaşanan bu afetler poliçe fiyatlarını artırır mı? Bu konuda İlhami Koç, “Bu bağlamda bir risk, daha sık ve zarar verici şekilde ortaya çıkmaya başlarsa, sigorta poliçelerinde de bunun karşılığı olan güncellemeler olacaktır. Aynı şekilde daha önceden görülmeyen bir risk ortaya çıkarsa, poliçelere bu yönde teminatlar eklenmesi beklenir” diyor.

Sektörde hemen her ürün grubunda bu durumun sadece iklim değişikliği için değil, diğer sebepler için de sürekli olarak yaşandığını hatırlatan Koç, “Doğal afetlere odaklanmak gerekirse, bu risklerin artık günlük hayatın bir parçası haline gelmeye başladığı görülüyor. Uzmanlar bu tip afetlerin devam edeceğini öngörüyorlar. Bu gelişmeler sigortanın günlük hayatımızdaki önemini daha da artırıyor” değerlendirmesinde bulunuyor. İlhami Koç, sigorta poliçesi alacak kişileri muafiyetler konusunda da uyarıyor: “Sigorta sektöründe sel-su baskını için genel olarak kabul görmüş olan muafiyetler söz konusudur. Sigortacılıkta muafiyet; sigortalının riskin bir bölümünü üstlenmesi ve tazminatın ödenmesi sırasında söz konusu hasarın sigortalının üzerinde kalan bölümüdür. Poliçe satın alınırken sigortalıların dikkat etmesi gereken önemli konulardan birisidir.”
 
2016 sigorta şirketleri 23,4 milyar TL hasar ödedi
2,4 milyar TL Hayat branşı
21 milyar TL Hayat dışı branşlar
Toplam 23,4 milyar TL

Bu yılın ilk üç ayında 6,8 milyar TL’lik hasar
700 milyon TL Hayat branşı
6,1 milyar TL Hayat dışı branşlar
Toplam 6,8 milyar TL